четвер, 30 травня 2013 20:32

Рішення КС ставить під загрозу проведення виборів президента — політолог

Рішення КС ставить під загрозу проведення виборів президента — політолог
Володимир Бондаренко Фото: vsiknygy.net.ua

Керівник Інституту політичних, соціологічних і маркетингових досліджень Володимир Бондаренко вважає, що рішення Конституційного суду про перенесення виборів у Києві на 2015 рік ставить під загрозу майбутні президентські вибори. Про це він заявив у коментарі для Gazeta.ua.

"Таке рішення суду цілком прогнозоване, - зазначає політолог. - В останні місяці столична влада повністю згорнула передвиборчу роботу. Очевидно, команда Олександра Попова уже знала, що цьогоріч виборів не буде, і отримала від Адміністрації президента відповідну вказівку".

У зв'язку з таким рішенням КС тепер під загрозою проведення президентських виборів 2015 року, переконаний фахівець.

"Вірогідно це рішення обурить киян і розпалить політичні пристрасті в столиці, - припускає Бондаренко. - До 2015 року вони ще більше розігріються, бо в один рік будуть президентські і місцеві перегони. Масові протести можуть досягти апогею, що дасть можливість владі оголосити надзвичайний стан і відмінити вибори".

На думку політолога, це рішення Конституційного суду є політичним.

"Доцільніше було визнати проведення у Києві дочасних виборів терміном на 2 роки, - зауважує експерт. - Адже повноваження Київради після 2 червня будуть сумнівними. Цю міну уповільненої дії заклав колишній мер Києва Леонід Черновецький, коли дочасно склав свої повноваження. З'явилася правова колізія, яка дозволила Банковій маніпулювати законами, знайти шпаринку, через яку можна протягнути політичне, а не правове рішення. Воно тільки збурить суспільство і посилить напругу в країні. Опозиція спробує підняти людей на протести і створювати альтернативні органи місцевого самоврядування в столиці".

У свою чергу, рішення КС ускладнить підписання Угоди про асоціацію з Євросоюзом, прогнозує політолог.

"Для Європи місцеве самоврядування — це один із стовпів демократії. Громада має право і обов'язок обирати собі владу. А Партія регіонів позбавила киян цього права і узурпувала владу в Києві. Це може підняти нову потужну хвилю в акції "Вставай, Україно!". Адже таке рішення принижує людську гідність киян, призводить до того, що столицею правлять намісники, а не обрані громадою представники. Відтак опозиція може апелювати до міжнародної спільноти", - підсумовує Володимир Бондаренко.

Нагадаємо, сьогодні Конституційний суд оприлюднив рішення про те, що вибори місцевих рад Києва та Тернополя мають відбутися у жовтні 2015 року. Суд аргументував таке рішення тим, що одномоментне проведення виборів, яке було введено останніми змінами до Конституції, має більше значення, ніж періодичність таких виборів, якої слід дотримуватися відповідно до міжнародних конвенцій.

Зараз ви читаєте новину «Рішення КС ставить під загрозу проведення виборів президента — політолог». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути