вівторок, 10 квітня 2012 16:01

Рішення КС буде найболючішим для Тягнибока і Кличка - експерт

Рішення КС буде найболючішим для Тягнибока і Кличка - експерт

Заборона одночасного балотування по партійних списках і мажоритарних округах має спричинити певну знервованість, змішання карт і внесення смути в опозиційний табір.

Таку думку Gazeta.ua висловив політолог, експерт Першої рейтингової системи Михайло Басараб.

"Ми абсолютно свідомі того, що уся судова гілка у цій державі, у тому числі і Конституційний суд, достатньо серйозно відчувають на собі вплив сьогоднішньої влади. Про це свідчать такі дуже важливі рішення КС. Коли у нас кандидати могли балотуватися і за списком, і в окрузі, не було жодних проблем з тим, щоб рейтингові лідери політичних сил тягли за собою список і паралельно перемагали по мажоритарних округах. Чим більше відомих політиків пройшли б по мажоритарних округах, тим більша кількість їх однопартійців пройшла б за партійним списком. І це, в першу чергу, болюче питання для усіх опозиційних політичних сил, які у нас на сьогодні перебувають на межі проходження виборчого бар'єру", - зазначив Басараб.

На його думку, найболючішим це рішення суду буде саме для партії ВО "Свобода". Перед  серйозним вибором стоятиме також Віталій Кличко, його рейтинг не зростатиме.

"Олег Тягнибок постане перед дуже серйозною загрозою. Партія "Свобода" на сьогодні немає переконливих шансів здолати виборчий бар'єр. Тому керівництво цієї політичної сили спробує пошукати щастя у мажоритарних округах. Бо їхні шанси на перемогу там достатньо високі. Але ми знаємо, якими дієвими є маніпуляції з адміністративним ресурсом. Ми побачили на минулих місцевих виборах як вміло можна жонглювати виборчим законодавством, щоб знімати з перегонів явних фаворитів кампанії", - застерігає експерт.

Він наголосив, що не всім бажаючим вистачить місця у списку "Батьківщини", тим більше, якщо вона об'єднається з "Фронтом Змін".

Багатьох нинішніх депутатів, хто претендує на місце у наступному парламенті, просто виштовхнуть на мажоритарні округи. Вони будуть менш залежні від партійного керівництва, бо здобудуть перемогу у конкурентній боротьбі на окрузі. Відтак це своєрідна група ризику.

"Для комуністів вибір між округом і партійним списком буде меншою дилемою. Усі комуністи, які бажатимуть пройти до парламенту, будуть використовувати можливість пройти за партійним списком. Враховуючи той адміністративний ресурс, який був задіяний на виборах, мені здається, що перемога комуністів на мажоритарних округах буде дуже і дуже рідким винятком", - повідомив Басараб.

Зараз ви читаєте новину «Рішення КС буде найболючішим для Тягнибока і Кличка - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

44

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути