вівторок, 24 липня 2012 09:58

Спецтема: Закон про наклеп

"Регіонал" хоче саджати журналістів за образи і наклеп

"Регіонал" хоче саджати журналістів за образи і наклеп
Віталій Журавський пропонує кримінал для журналістів. Фото: 2000.net.ua

У Верховній Раді України зареєстровано законопроект народного депутата Віталія Журавського (фракція Партії регіонів), яким той пропонує значно посилити  відповідальність за образи і наклеп, в тому числі, з боку ЗМІ, аж до кримінальної. Відповідний проект закону про внесення змін до Кримінального та Кримінально -процесуального кодексів України (щодо посилення відповідальності за замах на честь і гідність людини) був зареєстрований в парламенті під номером 11013 19 липня і переданий на розгляд керівництва Ради.

При цьому на офіційному сайті Верховної Ради відсутній текст документа, однак він надійшов у розпорядження видання "Комерсант-Україна".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кримінальну справу проти ТВі відкрили за пророцтвом слідчого - Княжицький

Як повідомляє видання, "наклепом" депутат пропонує вважати "поширення завідомо неправдивих відомостей, що ображають честь і гідність людини або підривають його репутацію". Залежно від складу і тяжкості злочину за розповсюдження такої інформації кривдника пропонується карати штрафом в розмірі від 500 до 5000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (в даний час еквівалент 8,5-85 тис грн), виправними роботами або арештом на строк 3-8 міс. Якщо поширена інформація привела до серйозного погіршення здоров'я, то за її поширення передбачається ввести тюремне ув'язнення на термін 3-5 років.

За образу ("приниження честі та гідності іншої людини, виражене в непристойній формі"), згідно з законопроектом, передбачається штраф від 500 до 1000 неоподатковуваних мінімумів доходів (еквівалент 8,5-17 тис грн) або виправні роботи строком до 1 року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У телерадіокомпанії "Крим" вдаються до жорсткої самоцензури

"Сьогодні будь-який журналіст може написати про людину що завгодно, опустити його нижче плінтуса, довести до інфаркту або відправити на той світ, а за це відповідальності - нуль. Мої пропозиції стосуються не тільки сфери ЗМІ, а й інших областей. Кожен українець має конституційне право на захист своєї честі і гідності ", - зазначив Журавський в інтерв'ю виданню.

На уточнююче питання "Комерсант", чи не краще обмежитися штрафом за поширення неправдивої інформації, депутат відповів негативно, підкресливши, що загроза тюремного ув'язнення призведе до того, що "люди будуть думати перед тим, як щось сказати". При цьому Журавський заявив, що його законопроект повністю відповідає європейській традиції судочинства.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Журналіста, що образив Лукашенка, несподівано випустили

Як нагадує видання, від кримінальної відповідальності за наклеп України відмовилася в 2001 році з прийняттям нового КК. Раніше ст.125 "наклеп" УК редакції 1960 року передбачала фінансові санкції за поширення неправдивої інформації та тюремні терміни до 5 років. Після цього відновити кримінальну відповідальність за наклеп пропонували народні депутати Леонід Черновецький ("Народний союз" Наша Україна "" в 2004 році), Володимир Аніщук (КПУ, 2005 рік), Василь Кисельов (Партія регіонів, 2006 і 2010 роки), Антон Яценко ( БЮТ, 2008 рік).

"Зараз право громадян" на повагу до гідності та честі, а також недоторканність його ділової репутації "закріплено ст.297 і 299 Цивільного кодексу, а міру компенсації визначає суд при розгляді конкретної справи", - пише "Комерсант".

Зараз ви читаєте новину «"Регіонал" хоче саджати журналістів за образи і наклеп». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

71

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути