субота, 23 березня 2013 17:13

Референдум може працювати тільки на користь владі. В іншому варіанті він не діє - експерт

Референдум може працювати тільки на користь владі. В іншому варіанті він не діє - експерт
Юлія Кириченко Фото: ukrinform.ua

Будь-яка інформація, що стосується референдуму – це агітація. Про це розповіла експерт Центру політико-правових реформ Юлія Кириченко.

"В законі про референдум закладений інструмент маніпуляції, - вважає Кириченко. - Коли оголошується референдум починається процедура агітації. Якщо у студії якогось каналу експерт аналізуватиме ситуацію навколо референдуму – це агітація".

У такому випадку ЗМІ має укладати угоду з експертом.

"За законом виходить, що обговорювати референдум у пресі чи на телебаченні можуть лише члени ініціативної групи на підставі угоди, - пояснює Кириченко. - Не зрозуміло, яка це угода. Але якщо експерт таки укладає її, то повинен заплатити відповідно до рекламних розцінок того чи іншого телеканалу, газети. Крім того, у законі взагалі не прописано, чи можна ЗМІ укладати угоду з кимось, окрім членів ініціативної групи, наприклад, аналітиками, громадськими діячами".

Якщо ЗМІ не уклало з кимось угоду, то може постраждати.

"Якщо ЗМІ порушують вимоги цього закону, наступає відповідальність. Комісія з референдуму звертається до суду, який за порушення вимог тимчасово припиняє ліцензію газети чи каналу до закінчення референдуму", - додає експерт.

На думку Кириченко, референдум може працювати тільки на користь владі. В іншому варіанті він не діє.

"За законом політичні партії та громадські організації не можуть бути суб'єктом референдуму. Тобто ніхто з їхніх учасників не може бути членом комісії, - зазначає експерт. - Також вони не можуть оскаржувати дії комісій. Звернутися до суду мають право лише комісія з референдуму, ініціативна група та її спостерігачі. Тобто громадськість ніяк не може вплинути на процес, навіть якщо будуть порушення".

Нагадаємо, закон "Про всеукраїнський референдум" Верховна Рада прийняла 6 листопада 2012 року. Президент підписав закон 27 листопада.

Зараз ви читаєте новину «Референдум може працювати тільки на користь владі. В іншому варіанті він не діє - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

36

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути