четвер, 18 квітня 2013 15:01

Радикальна партія Луценка з соратниками буде у стилі Радикальної партії Ляшка - Бригинець

Радикальна партія Луценка з соратниками буде у стилі Радикальної партії Ляшка - Бригинець
Бригинець: "Безсмертний – це невдаха, який не зміг свого часу провести адміністративну реформу". Фото: ua.golos.ua

Сьогодні немає електорального запиту на створення нової опозиційної сили, тому екс-главі МВС Юрію Луценку слід думати не про створення своєї партію, а піднімати широкий рух по всій Україні.

Про це в інтервю Gazeta.ua сказав народний депутат від партії "Батьківщина" Олександр Бригинець.

Нагадаємо, після виходу з в'язниці Луценко заявив, що разом із Володимиром Філенком, Тарасом Стецьківим і Романом Безсмертним планує створити громадський рух "За третю республіку".

Чи дійсно Луценко створить із цими людьми нову радикальну політичну силу?

Коли йдеться про згаданих людей, візьмемо умовно Романа Безсмертного. Ну, який він радикал? Безсмертний – це невдаха, який не зміг свого часу провести адміністративну реформу. І нічим радикальним не відрізнявся. Для мене цей політик ніяк не є представником чогось там радикального.

Радикали – це, як правило, молоді потужні нові імена, які йдуть, і за ними немає шлейфу якихось певних компромісів. Тобто це ті люди, яким ти довіряєш хоча б тому, що не знаєш, що вони не радикали. Наприклад, коли йдеться про багатьох активістів "Свободи", то вони сприймаються реально як радикали, тому що ти не маєш інформації, що вони не радикали.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Польові командири" Майдану і "Пряма демократія" Порто-Алегро

Проблема рівня радикалізму у складі соратників Луценка?

Серед цієї "четвірки" політиків, в очах громадськості, на мою думку, більш-менш радикальним може виглядати лише сам Луценко. Якби це був, умовно кажучи, Луценко, Доній, Міщенко чи ще якась група людей, то можна було б говорити про певний радикалізм. А так це буде радикальна партія у стилі Радикальної партії Ляшка.

Яка політична ініціатива еск-міністра внутрішніх справ була б зараз найдоцільніша?

Мені здається, що Луценко сьогодні повинен не партію створювати, а піднімати широкий рух по всій Україні. І я думаю, що він це й сам розуміє. Місце партії зайняте. Сьогодні немає електоральної бази для створення реальної нової опозиційної сили. Зате є електоральна база для руху, який би об'єднав у собі прибічників різних політичних партій, але з більш широкої точки зору.

Рух на базі опозиційних партій?

Так. Це те, про що ми завжди говоримо у парламенті, що треба об'єднати три політичні сили, плюс позафракційних депутатів і створити широкий рух на кшталт тих рухів, які були в кінці 80-х – на початку 90-х років. Із того, що я читаю по заявах Луценка, це більше схоже на правду. Адже він говорить про третю республіку. Нагадаю, третя республіка - це повне оновлення Французької республіки після відповідної поразки у відповідних бойових діях. І таким чином там була створена нова Конституція, нова республіка. А нова республіка завжди створюється великим, широким рухом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Новий рух Луценка спочатку має сформувати свої програмні засади - експерт

Можна сказати, що наша країна була створена внаслідок діяльності народного руху як широкого протестного явища. Адже якби цього явища не було, яке би тиснуло на певних політиків, то найімовірніше, що там залишилася б зовсім інша конфігурація у парламенті.

Чи зможе Луценко об'єднати всіх опозиціонерів? Чи буде це йому вигідно?

У нинішньому випадку, аби створити щось, треба знайти механізм об'єднання всіх існуючих політичних сил у щось більш широке. Таким чином Луценко зміг би піднятися над цими лідерами, які в нас будуть. А при тому, що він не претендує з юридичної точки зору на посаду президента України, це може бути йому тільки на руку.

І все-таки, чи піде Луценко на створення нової партії з соратниками?

Сьогодні запиту на створення нової політичної сили для перерозподілу вузького партійного поля немає. Тому я не вірю в те, що Луценко почне робити партію. Але як оратор, як людина, яка має на сьогодні значно вищий рейтинг, ніж тоді, коли його ув'язнювали, він має можливість активно вплинути на ситуацію з повстанням в Україні - у сенсі "Вставай, Україно!". І тут він може якось більш активно все це діяти, рухати, створювати якусь таку силу.

Зараз ви читаєте новину «Радикальна партія Луценка з соратниками буде у стилі Радикальної партії Ляшка - Бригинець». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

16

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути