вівторок, 22 липня 2014 11:29

Рада ухвалила нову мобілізацію

Рада ухвалила нову мобілізацію
Фото: nikolaev-city.net

Верховна Рада України ухвалила закон про затвердження указу президента України Петра Порошенка "Про часткову мобілізацію".

На підтримку відповідного законопроекту на засіданні у вівторок, 22 липня, проголосували 232 народних депутатів. Закон набирає чинності з дня його опублікування.

За словами секретаря РНБО Андрія Парубія, який представляв законопроект, третя хвиля часткової мобілізації "дозволить привести додатково в бойовий стан 15 бойових частин і 44 частини бойового забезпечення".

Як повідомлялося Порошенко зареєстрував даний законопроект в парламенті в понеділок, 21 липня.

Згідно з документом, часткова мобілізація проводиться протягом 45 днів з дня набрання указом чинності на території всіх регіонів України, крім Автономної Республіки Крим і Севастополя.

"Заклик військовозобов'язаних, резервістів і поставку транспортних засобів для забезпечення потреб Збройних сил України, Національної гвардії України, Служби безпеки України, Державної прикордонної служби України, Державної спеціальної служби транспорту, інших військових формувань України здійснити в обсягах, визначених мобілізаційними планами з урахуванням резерву", - зазначено в тексті указу.

На місцеві органи влади покладаються зобов'язання щодо оповіщення громадян про мобілізацію і виділенню будівель і споруд відповідно до мобілізаційних планів.

Як наголошується в тексті указу, необхідність прийняття рішення про часткову мобілізацію обумовлена ​​"поширенням проявів тероризму на території України, який призводить до загибелі мирного населення, військовослужбовців та працівників військових формувань та правоохоронних органів України у східних регіонах держави, концентрацією угруповань військ зі значним наступальним потенціалом на території РФ поблизу державного кордону України, загрозою нападу, небезпекою державної незалежності України, з метою забезпечення оборони держави, на підставі пропозиції РНБО, відповідно до пп.1, 17, 20 ч.1 ст.106 Конституції України ".

Указ набирає чинності після його затвердження Верховною Радою України.

Того ж дня голова Верховної Ради Олександр Турчинов заявив, що парламенту 22 липня має схвалити указ президента Порошенко про часткову мобілізацію. "Завтра (у вівторок - ред.) ми з вами розглянемо указ президента, який повинен бути підписаний на основі рішення РНБО про часткову мобілізацію, і ви розумієте, що протягом двох днів ми повинні схвалити цей указ, щоб він набрав чинності", - сказав він на засіданні погоджувальної ради.

Раніше український парламент кілька разів затверджував укази колишнього на той час в.о. президента Турчинова про часткову мобілізацію.

Зараз ви читаєте новину «Рада ухвалила нову мобілізацію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

12

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути