четвер, 31 липня 2014 12:03

Спецтема: Катастрофа Боїнга-777 в Донбасі

Рада офіційно допустила військових з Австралії та Нідерландів до місця падіння Боїнга

Рада офіційно допустила військових з Австралії та Нідерландів до місця падіння Боїнга
Фото: photo.vesti.ua

Верховна Рада України на позачерговому закритому засіданні в четвер ратифікувала угоди з Австралією та Нідерландами про доступ міжнародної поліцейської місії на місце трагедії малайзійського "Боїнга" і про захист розслідування катастрофи.

Про це повідомив журналістам народний депутат Сергій Лабазюк (група "Суверенна європейська Україна").

Нагадаємо, що 25 липня Україна і Австралія підписали угоду про направлення австралійського персоналу в Україні у зв'язку з падінням літака Malaysia Airlines рейсу MH17. 28 липня було підписано угоду між Україною та Королівством Нідерланди про Міжнародну місію захисту розслідування.

Угода сприятиме залученню австралійської сторони до розслідування причин авіакатастрофи, охорони місця катастрофи і для забезпечення повернення тіл загиблих. Австралійський персонал не є підрозділом Збройних сил Австралії, а його основною функцією буде забезпечення охорони місця авіакатастрофи.

"Австралійський персонал включатиме не більше 250 озброєних осіб ... Їм дозволяється мати і носити зброю, а також застосовувати силу в межах необхідних для досягнення цілей діяльності (з розслідування - ред.), включаючи застосування сили на враження в порядку самооборони", - йдеться в тексті угоди.

Австралійський персонал буде мати свободу пересування до місць, пов'язаних з проведенням розслідування авіакатастрофи. Крім того, учасники місії з розслідування авіакатастрофи будуть користуватися безперешкодним в'їздом в Україну і переміщенням по її території на підставі паспортів без оформлення віз.

Витрати з розміщення місії в Україні бере на себе Австралія. Угода набуває чинності з дати отримання Австралією дипломатичної ноти про виконання Україною внутрішньодержавних процедур, необхідних для набуття чинності документа.

У тексті угоди з Нідерланами, зазначено, що місія створюється з метою сприяння збору залишків і проведення розслідування падіння літака "Malaysian Airlines" у Донецькій області, а також "з метою здійснення інших видів діяльності, які можуть бути узгоджені між сторонами".

Угода передбачає, що чисельність місії становить не більше 700 озброєних осіб.

Місія складатиметься з військового та невійськового персоналу Нідерландів, Австралії та у відповідних випадках інших держав, громадяни яких знаходилися на борту літака рейсу МН17.

Персоналу місії дозволено мати і носити зброю, а також "застосовувати силу в порядку самооборони і для здійснення своєї діяльності у відповідності з угодою".

Робота місії на території України повинна буде завершитися з закінченням розслідування авіакатастрофи.

Літак "Боїнг 777-200" Malaysia Airlines, що летів з Амстердама (Нідерланди) в Куала-Лумпур (Малайзія), зазнав аварії 17 липня в Донецькій області. На борту знаходилися 298 осіб. Всі вони загинули.

Зараз ви читаєте новину «Рада офіційно допустила військових з Австралії та Нідерландів до місця падіння Боїнга». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути