пʼятниця, 24 грудня 2010 19:53

Пшонка зізнався, що поновив розслідування справи "Україна без Кучми"

Пшонка зізнався, що поновив розслідування справи "Україна без Кучми"

Генеральний прокурор України Віктор Пшонка заявив про поновлення розслідування кримінальної справи по акції "Україна без Кучми".

"Ніхто нічого не реанімував. Ця кримінальна справа була призупинена... Але все треба завершити так, як цього вимагає закон. Призупинену кримінальну справу слід відновити або закрити, відповідно до закону, чи направити до суду", - сказав Пшонка сьогодні на прес-конференції , відповідаючи на питання про те, чи дійсно Генпрокуратура реанімувала кримінальну справу про заворушення в Києві від 9 березня 2001 під час акції "Україна без Кучми".

Генпрокурор запевнив, що розслідування всіх кримінальних справ, які були процесуально припинені, завершать.

Нагадаємо, 15 грудня перший заступник голови партії Батьківщина Олександр Турчинов повідомив, що Генпрокуратура відновила розслідування кримінальної справи проти депутата фракції БЮТ-Батьківщина Андрія Шкіля у зв'язку з акцією "Україна без Кучми".

Наступного дня стало відомо, що прокуратура викликала на допит одного з учасників акції "Україна без Кучми", члена проводу Української Національної Асамблеї Ігоря Мазура. Він заявив, що ГПУ може порушити справу проти інших учасників акції, зокрема, Юрія Луценка.

Як відомо, наприкінці 2000 року, після того як у Верховній Раді були оприлюднені плівки Мельниченка, представники опозиції створили комітет захисту Конституції "За Україну без Кучми". 15 грудня 2000 року організація почала акцію громадянської непокори "Україна без Кучми2: у Києві на майдані Незалежності були встановлені намети, щодня проходили мітинги.

Кульмінацією акції стали події 9 березня 2001 року, коли біля Адміністрації Президента відбулися зіткнення між опозиціонерами й міліцією. Серед затриманих виявилися члени УНА-УНСО, в тому числі тодішній лідер УНА-УНСО Андрій Шкіль.

Десять осіб тоді звинуватили в організації масових безладів і засудили до ув'язнення на терміни від двох з половиною до трьох з половиною років.

Шкіль відбув у СІЗО 13 місяців. Вийти на волю він зміг завдяки мандату народного депутата, який отримав, перебуваючи під арештом, в результаті перемоги на виборах у 121-му мажоритарному окрузі (Львівська область). У 2003 році ПАРЄ визнала заарештованих учасників акції 9 березня політичними в'язнями.

Інтерфакс-Україна

Зараз ви читаєте новину «Пшонка зізнався, що поновив розслідування справи "Україна без Кучми"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

15

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути