вівторок, 25 жовтня 2016 11:55

Провести обшук в СБУ Нацполіціі завадило втручання президента - Ігор Луценко

Провести обшук в СБУ Нацполіціі завадило втручання президента - Ігор Луценко

У найближчі кілька днів до Генеральної прокуратури, НАБУ, Нацполіції та СБУ буде направлена депутатська заява про кримінальне правопорушення глави Нацбанку Валерії Гонтаревої.

Про це заявив народний депутат, член комітету З питань запобігання та протидії корупції Ігор Луценко.

За його словами, на даний момент зібрано близько 30 підписів народних депутатів від усіх парламентських фракцій.

"У той же день, коли я ініціював цю заяву, підписалося близько 30 депутатів. Мета не в тому, щоб підписати максимальну кількість людей. Ось коли ми будемо приймати якусь окрему постанову, тоді важливо буде, щоб підписалися якомога більше депутатів. Мій помічник в найближчі день-два перешле цю заяву в чотири силових відомства", - зазначив депутат.

Луценко підкреслив, що мова йде про політичну вимогу до силових органів захистити "права і свободи людей від порушення прав і свобод з боку посадових осіб Національного банку".

На його думку, депутатське звернення повинно прискорити розслідування проти голови НБУ, дати зрозуміти силовим структурам, що є запит суспільства на це розслідування.

"Ми повинні звернутися по 214 статті КПК (початок досудового розслідування - ред.), щоб вони зареєстрували, і потім будемо ходити, вимагати від них слідчих дій. Якщо вони не зареєструють, ми будемо з ними судитися. Тому що це явне порушення", - зазначив парламентарій.

При цьому Луценко підкреслив, що ні в одному силовому відомстві не поспішають розслідувати правопорушення з боку глави Нацбанку.

"Ми бачимо, що ні в одній інституції немає ніяких дій по відношенню до Нацбанку ні від ГПУ, ні від НАБУ. Останні взагалі в своїй стандартній манері відмовляються реєструвати провадження. Схоже, вони не відчувають своєї спроможності щось з нею (Гонтаревою - ред.) зробити", - заявив Луценко.

За його словами, єдине силове відомство, яке зробило спробу провести розслідування - Національна поліція.

"Вони приїжджали в НБУ, збиралися як мінімум - проводити обшук, а то і вручити підозру але їх "відбили" завдяки тому, що Гонтарева закотила істерику Порошенку, Порошенко змушений був дзвонити Авакову, і той відкликав слідчих, які приїжджали. Але, думаю, в цьому вихід - натиснути на нацполіцію, тому що вони єдині, що хоч щось намагався зробити в цьому плані", - заявив Луценко.

Нагадаємо, минулого тижня група депутатів з парламентського комітету з питань фінансової і банківської діяльності звернулася в Генпрокуратуру і НАБУ з вимогою надати інформацію про можливу причетність Гонтаревої до відмивання коштів оточення колишнього президента Януковича. За словами глави комітету Сергія Рибалки, вони також планують отримати інформацію від самої Валерії Гонтаревої: вона повинна виступити на банківському комітеті зі щорічним звітом.

Зараз ви читаєте новину «Провести обшук в СБУ Нацполіціі завадило втручання президента - Ігор Луценко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути