субота, 27 липня 2013 13:14

Приїзд патріарха: вагон-храм, червона доріжка, та перекритий вокзал
13

Фото: Фото: Андрій Жигайло

"Та впусти, там моя жінка вон стоїть з сумками. Ти що, замість мене їх винесеш?" - о 19:00, вусатий чоловік у кепці спирається на металеву огорожу, яку виставили міліціонери на вході до першого перону. Сюди за дві години має прибути потяг з патріархом Російської православної церкви Кирилом та главами помісних православних церков на святкування 1025 річниці Хрещення Русі.

Міліціонер кілька разів оглядається, врешті впускає чоловіка на перон. За кілька хвилин п'ятеро міліціонерів підходять до всіх людей, шо стоять на пероні та просять їх вийти звідси. В цей час біля входу до станції метро "Вокзальна" паркується 10 автобусів. З вікон видно бійців спецпідрозділу "Беркут".

На площі перед вокзалом всі намети та кіоски вивезли. Також зникли автобуси, які курсують з залізничного вокзалу. Їх вигнали на автостоянку по вулиці Петлюри. Біля входу з'явились квіткові тумби, на стовпах термогорщики з чорнобривцями.

"Всех здесь разогнали. На вокзале уже неделю менты беснуються, гоняют всех. А нам куда деватся? Вот сейчас нужно всех брать мне за руку и вести к автобусу. Вчера какой-то генерал приезжал, всем пистонов вставлял, почему девки, что квартиры сдают ещо здесь? Так чуть драки не было, - каже Антон Задора, 19 років. Працює ''зазивалою'' на маршрутки до Харкова.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кирило побажав народам історичної Русі зберегти духовну єдність

За півгодини, співробітники міліції ставлять по периметру правого крила вокзалу нову металеву огорожу. Крім площі, перекривають проїжджу частину. Її заставляють автобусами з "беркутівцями". Кожен метр її прикриває правохоронець. Для проходу до центрального входу вокзалу залишають кілька метрів між будівлею "Макдональдсу" та дорогою. Крім цього, на перони можна потрапити по підземному переходу.

О 19:30 на перон заїжджають три чорних "Мерседеси" та два білі мікроавтобуси. Їх перевіряють кінологи з собаками. Стелять 20-метрову червону доріжку. На платформі — купа міліціонерів, працівників держохорони в цивільному та бородатих священників у рясах. Де-не-де вигулькує біла форма залізничників.

Біля підземного переходу товчуться кілька вокзальних п'яничок.

"Валєра, Валєра, йди сюда, - кричить до одного з охоронців в цивільному, чоловік у потертих джинсах і засмальцьованій футболці,

Ти мене не помниш? Ми ж сосєді. Давай, покажи мені патріарха,- гикає чоловік.

Охоронець не реагує та відвертається. Трохи лівіше, - натовп близько 50 осіб. Це паломники, які приїхали на святкування. Кажуть, надіються на те, що патріарх благословить їх. Жінки у хустках, чоловіки у піджаках та білих сорочках.

"Я из Сумской области с внучкой приехала. Хочу благословения от патриарха для нее. Мама ее умерла год назад, так вижу Маше очень трудно. Может благословение поможет, станем жыть лучше, - тихо каже жінка. Внучка на ногах жінки, - когда моя дочь умерла, только церковь помогла нам выжыть. Батюшка каждый день приходил к нам, помогал. Отец Маши запил, но батюшка эго вытащил.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Народний рух і "Наша Україна" принесли Кирилу 5 літрів "горілки"

О 20:10 біля ''Макдональдсу'' невелика тиснява. Людський потік спинили міліціонери, бо на перекриту територію заїжджали три великих автобуси для делегації та кілька "Мерседесів" з делегаціями українських чиновників.

"Це хто ж додумався в п'ятницю перекривати найбільший залізничний вокзал України? Не могли зробити по іншому якось? Вийшов він би десь в Дарниці, менше б проблем було. Як завжди, зробили в нас все через ж..пу, - жує чізбургер 30-річний Володимир Півмет зі Львова.

"Якби приїхав так Путін то ніхто б не говорив. А тут попа привезли, як чуть не короля чи президента. Так Янукович ще не прогинався. Москаль просто поставив нас всіх раком, - каже його спутник Василь Мельник 29 років.

Потяг прибуває о 20:30. Його тягне два червоних локомотиви, за ним синій вагон написом "Експрес Санкт-Петербург-Москва", дальше йде вагон-храм. Двері до нього зупиняються прямо на червоній доріжці. З перону чути, як церковний хор співає "слався.... слався...".

"Приехал, наш пастырь. Владыка, владыка идите к нам, - кричать за огорожі йому кілька паломників. Патріарх не бачить прохачів. Разом з іншими патріархами виносить білий хрест Андрія Первозванного. По червоній доріжці йде до "Мерседеса" та одразу їде до Лаври. Хор навіть не встигає доспівати.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Українська Русь" - Янукович вже "відзначився" на відкритті святкування 1025 річниці Хрещення

"Навіть не подивився в вашу сторону", - єхидно посміється міліціонер до паломників.

Огорожу забрають за півгодини, відкривають прохід. В цей час численна свита патріархів вантажиться до автобусів. Біля двометрової ікони, що на борту вагону-храму по черзі фотографуються залізничники, міліціонери та кияни.

"В нас так завжди — перекриють все за три години, а коли розбирати і тікати треба то три хвилини всього треба, - каже огрядний чоловік з навушником та рацією в руках до двох своїх спутників. У відповідь ті дружньо штовхають його в плече.

Після того у Києво-Печерській Лаврі патріархи та лідери церков провели молебень під хрестом Андрія Первозванного. Молебні з хрестом, уже проводили в столицях Москві та Мінську.

Зараз ви читаєте новину «Приїзд патріарха: вагон-храм, червона доріжка, та перекритий вокзал». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

41

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути