неділя, 26 січня 2014 13:26

Приватні клініки відмовляються повідомляти інформацію про поранених
21

Фото: Фото: Тарас Подолян

У медичній службі штабу Євромайдану на 3 поверсі в Будинку профспілок лікують учасників протесту, які постраждали під час протистоянь на вулиці Грушевського.

"Раніше лікували людей переважно від переохолодження, ішемічної хвороби серця, варикозів і навіть педикульозу. Останній тиждень почали надходити з кровотечами, кульовими пораненнями кінцівок та голови, переломами ребер, травмами очей. Щонайменше трьом людям довелося видалити око", - розказав Gazeta.ua керівник медичної служби штабу національного спротиву "свободівець" Cвятослав Ханенко.

У Будинок профспілок носять десятки коробок із хімічними грілками, шприцами, системами, катетерами. Чимало людей хочуть здати кров. Медики відправляють їх у лабораторію - кажуть, що треба стати в чергу. На стільці в коридорі хлопець зняв штани, йому обробляють на ногах рани від гумових куль.

За добу по допомогу до майданівських медиків звертаються до 2 тисяч людей. Від госпіталізації майже всі відмовляються.

"Так звані правоохоронці заарештовують постраждалих прямо у медичних закладах, фальшують кримінальні справи. Слава Богу, що є багато приватних клінік, які допомагають нам. Силовики на них тиснуть - вимагають, щоб давали інформацію про поранених, але люди ризикують в ім'я України. Ми нікого не боїмося. Ті, хто зараз погрожуть лікарям, матимуть справу з нами після перемоги", - наголосив Ханенко.

У штабі, закладеному до стелі коробками з ліками, за столом троє жінок відповідають на телефонні дзвінки.

"Я з 6 години ранку працюю на гарячій лінії. Серце щемить, так хочеться плакать від доброти людської. Кияни пропонують поселення тим, кого переслідує міліція, догляд за пораненими, донорство, безкоштовні перевезення. Гроші на дефібрилятор зібрали на день. Це апарат, за допомогою якого відновлюють роботу серця", - розповіла лікар Софія Пилипчук.

Є потреба в бирушах, хімічних грілках для рук і ніг, одягові на синтепоні і шоломах, які закривають вуха. Адже будівельні каски практично не захищають від ударів навідліг. У середу до медпункту привели чоловіка, який внаслідок контузії не зміг пригадати свого імені. Кілька годин не міг говорити. Лікарі спочатку навіть думали, що він глухонімий.

"Беркут" почав застосовувати новий вид газу, від якого звичайні респіратори не рятують. Тож тут потрібні сучасні респіратори, з картриджами. Домовилися, що візьмемо їх у одному місці, але завадила міліція. Коли ми туди приїхали, респіраторів уже не було", - повідомила Софія Пилипчук.

Зараз ви читаєте новину «Приватні клініки відмовляються повідомляти інформацію про поранених». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути