середа, 29 жовтня 2014 08:05

Прем'єром повинна бути людина з "Блоку Порошенка" - експерт

Прем'єром повинна бути людина з "Блоку Порошенка" - експерт
Фото: galnet.org

 Якщо Яценюк залишиться прем'єром це обернеться катастрофою для України. Так вважає економіст Борис Кушнірук.

"Якщо президент і прем'єр представляють різні політичні сили - це формує конфлікт і обмежує можливості для домовленостей. Подібний досвід ми вже мали. А сьогодні для України це означатиме блокування можливостей для реформ. Тому прем'єром повинна бути людина з "Блоку Порошенка", яка не буде гратися у гру на зниження рейтингу президента і на підвищення свого. В моделі, якщо це представники різних політичних сил таке безумовно буде. А ми потребуємо єдності і кардинальних реформ, коли б була повна довіра між президентом та прем'єром у тому, що ніхто нікого не підставляє", - пояснив експерт в коментарі Gazeta.ua.

Кушнірук також вважає, що майбутній уряд повинен формуватися за європейською моделлю.

"У нас є така інституція як секретаріат Кабінету міністрів. Це по суті паралельний уряд, який очолює міністр Кабінету міністрів. Це абсурдна ситуація, яка не відповідає європейській практиці. Адже так званий паралельний уряд може заблокувати будь-які реформи, які намагаються провести члени уряду. Достатньо невізування якимось начальником департаменту секретаріату Кабміна і жоден законопроект чи акт, який готується тим чи іншим міністерством не буде подано на засідання уряду", - зауважив він.

Тому, на думку Кушнірука, потрібно перевести ситуацію коли глава уряду матиме нормальний цивілізований офіс, який буде займатися обслуговуванням його як прем'єра плюс матиме технічну стуктуру пов'язану з канцелярією.

"Якщо це буде ось такий прем'єр, його роль буде значно меншою і в цьому випадку посилиться роль і вплив міністрів в уряді. Тоді не буде такої боротьби за посаду прем'єра", - сказав експерт.

За його словами, наймовірніше, міністерства будуть закріплені за фракціями коаліційної більшості виходячи з того, що у них будуть зони відповідальності.

"Спочатку вони мають спільно погодити те, що повинно бути зроблене міністерствами в межах коаліційної угоди. Якщо якась політична сила бере відповідальність за певне міністерство, то там не може бути ситуація, коли міністру призначають заступником людину з іншої політичної сили. Бо міністр повинен спиратися на ту команду, якій довіряє", - переконаний експерт.

Зараз ви читаєте новину «Прем'єром повинна бути людина з "Блоку Порошенка" - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути