пʼятниця, 07 квітня 2023 12:45

Спецтема: Війна Росії проти України

Повернення 30 тис. грн військовим: друга петиція пішла Зеленському на стіл

Повернення 30 тис. грн військовим: друга петиція пішла Зеленському на стіл
Щомісячні виплати у розмірі 30 тис. грн вимагають повернути військовим. Фото: УНІАН

Петиція про повернення українським військовим премії у розмірі 30 тис. грн набрала необхідні 25 тис. голосів.

Тепер її зобов'язаний розглянути президент Володимир Зеленський. Про це 7 квітня повідомив ініціатор петиції, народний депутат Олексій Гончаренко.

"Щоб ви розуміли, я жодного разу не запостив цю петицію у своїх соцмережах. І вона сама набрала 25 тисяч голосів. Це не просто знак того, що це дуже нагальна потреба, це вже крик суспільства. Чекаємо відповіді від Зеленського та Банкової", – написав нардеп у Telegram.

Петиція авторства Гончаренка на сайті президента з'явилася 24 березня 2023 року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленському передали петицію про Пантеон Героїв

"У країні під час війни пріоритетом є фінансування Збройних сил України. Саме вони зараз борються за незалежність та свободу, саме завдяки їм наша країна може зараз існувати. Ці люди ризикують найціннішим – власним життям – заради життя наших дітей. Необхідно відновити соціальну справедливість", – обґрунтовував Гончаренко повернення військовим згаданих виплат.

Скандал довкола виплат військовим – коротко

Щомісячні доплати у розмірі 30 тис. грн з лютого 2022 року нараховувалися всім військовим. Після початку повномасштабної війни Кабмін, за ініціативи Зеленського, ухвалив відповідну постанову. Нею запровадив два види доплат військовослужбовцям: 100 тис. грн – для всіх, хто на фронті та безпосередньо воює з ворогом, 30 тис. грн – для решти, які не перебувають на фронті.

Остання доплата стосувалася широкого кола військовослужбовців та працівників силових структур.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Скільки платитимуть військовим у квітні: роз'яснення

Наприкінці січня 2023 року Міністерство оборони заявило, що щомісячні доплати у розмірі 30 тис. грн тепер отримуватимуть не всі. Рішення викликало хвилю непорозумінь та обговорень з боку військових, політиків та громадськості.

А 1 лютого почав діяти новий порядок виплат додаткової грошової винагороди військовослужбовцям Сил оборони та співробітникам системи МВС. Виплати залежать від того, чи перебуває військовий у тилу або безпосередньо в зоні проведення бойових дій.

У лютому 2023 року Володимир Зеленський вже відповідав на петицію, яка закликала повернути військовим премію у 30 тис. грн. Глава держави доручив опрацювати це питання прем'єр-міністру Денису Шмигалю.

Авторкою тієї петиції виступила Віра Русіна. Вона вимагала підвищити премії військовим зі 100 тис. до 150 тис., а також з 30 до 50 тис. грн. Це пропонувала зробити завдяки скасуванню надбавок народним депутатам. Президент тоді доручив розглянути цю пропозицію голові Верховної Ради Руслану Стефанчуку.

Натомість уряд фактично ухвалив протилежне рішення, знизивши багатьом військовим розмір премій.

Зараз ви читаєте новину «Повернення 30 тис. грн військовим: друга петиція пішла Зеленському на стіл». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути