понеділок, 18 липня 2022 22:05

Спецтема: Війна Росії проти України

"Посилюється вертикаль Єрмака" – експертка про відсторонення Баканова та Венедіктової

"Посилюється вертикаль Єрмака" – експертка про відсторонення Баканова та Венедіктової
Єрмак після хвилі критики українського суспільства та міжнародних партнерів навпаки посилив свою владу, говорить Агія Загребельська. Фото: Економічна правда

Відсторонення голови СБУ Івана Баканова та генпрокурорки Ірини Венедіктової посилює вплив голови Офісу президента Андрія Єрмака на силові органи. Це може мати негативний вплив на зв'язки з міжнародними партнерами. Про це в коментарі Gazeta.ua розповіла юристка і засновниця громадського проєкту "Ліга антитрасту" Агія Загребельська.

"Виконуючими обов'язки на кожну з цих посад призначили людей, яких асоціюють із Татаровим (Олег Татаров – заступник голови Офіса президента Андрія Єрмака, був адвокатом ексзаступника голови Адміністрації президента Януковича Андрія Портнова. Під час Революції гідності курирував затримання та просування кримінальних справ проти майданівців. Заявляв, що мітингувальники в центрі Києва загинули від поранень у потилицю. Стріляли в них нібито не поліцейські, а люди поряд. – Gazeta.ua) та Єрмаком. Щодо голови СБУ – ця відставка була передбачувана. А щодо Венедіктової – неочікувано. Тому що тривалий час від вторгнення РФ вона демонструвала координацію розслідування воєнних злочинів Росії, зокрема з західними партнерами. Їхні відгуки були схвальними. Я не до кінця розумію, як відсторонення може вплинути на ці розслідування. Тому що щодо Симоненка, якого призначили тимчасовим виконувачем, є підозри, що він асоціюється із Захарченком (Віталій Захарченко – колишній міністр внутрішніх справ за часів Януковича. Народний депутат Ярослав Юрчишин відзначає, що Симоненко працював в МВС ще за часів Захарченка. – Gazeta.ua). І це може мати негативний вплив", – говорить Загребельська.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Суд грає на боці ворога, але потрібен Офісу президента" – чому другий рік не можуть ліквідувати ОАСК

Єрмак після хвилі критики українського суспільства та міжнародних партнерів навпаки посилив свою владу, додає експертка.

"Є питання, хто має повноваження управління державою – Зеленський чи Єрмак. Таке враження, що саме в останнього опинилося більше повноважень. Головна мета цих відсторонень – призначення більш комфортних для Єрмака людей. Посилюється не вертикаль президента, а саме Єрмака. Це непокоїть. Майже всі силові органи вже опинилися у керуванні людьми голови Офісу", – каже Загребельська.

Баканов з 24 лютого не проявляв себе, як мав би проявляти голова СБУ, додає експертка.

"Питання звільнення було ще вторгнення. Говорили про конфлікт Єрмака та Баканова. Зеленський рішення не приймав, враховуючи їхні зв'язки. Але бездіяльність з 24 лютого зіграла свою роль. А Єрмак проявляв бажання призначити на цю посаду свою людину", – наголошує Загребельська.

17 липня Володимир Зеленський відсторонив голову Служби безпеки України Івана Баканова та генпрокурорку Ірину Венедіктову. Їх звинуватили в тому, що у їхніх відомствах занадто часто фіксують випадки державної зради та колабораціонізму.

Виконання обов'язків генпрокурора Зеленський поклав на Олексія Симоненка. Той відомий тим, що гуляв на дні народження заступника керівника Офісу президента Олега Татарова, проти якого Національне антикорупційне бюро порушило кримінальну справу щодо передачі хабаря.

18 липня Зеленський вніс постанову на звільнення Баканова. Зараз обов'язки голови СБУ виконує Василь Малюк.

Зараз ви читаєте новину «"Посилюється вертикаль Єрмака" – експертка про відсторонення Баканова та Венедіктової». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути