вівторок, 19 січня 2016 01:39

Порошенко запропонував автоматично арештовувати рахунки боржників

Порошенко запропонував автоматично арештовувати рахунки боржників
Фото: bankruptcy-ua.com

Президент України Петро Порошенко пропонує запровадити у цивільному та господарському судочинстві систему автоматизованого арешту коштів. Про це йдеться у законопроекті про внесення змін до деяких законодавчих актів.

На сьогодні інформацію про наявні у боржника рахунки і вклади державний виконавець отримує у відповідних органах. Після чого направляє фінансовим установам постанову про необхідність здійснення арешту коштів боржника і тільки тоді здійснюється їх реальний арешт.

"Ураховуючи значну тривалість такої процедури в часі, боржник отримує можливість ухилитись від виконання судового рішення чи накладення арешту згідно з постановою державного виконавця, у тому числі шляхом зняття чи переведення відповідних грошових коштів на інші рахунки", - говориться у пояснювальній записці.

Крім того, законодавство України не визначає чітких строків для вчинення державним виконавцем вказаних вище дій щодо ідентифікації рахунків боржника та накладення арешту на відповідні грошові кошти.

На практиці строки вчинення таких дій залежать від завантаженості виконавця та його внутрішнього переконання щодо необхідності оперативного вчинення таких дій. Це також не може сприяти швидкому та ефективному виконанню судового рішення чи винесення відповідної постанови про накладення арешту.

"З урахуванням викладеного вбачається доцільним упровадження системи автоматизованого арешту коштів, яка дасть змогу забезпечити оперативне (в межах кількох хвилин) фактичне накладення арешту на грошові кошти боржника згідно з судовим рішенням чи постановою державного виконавця та виключити ризики виведення відповідачем (боржником) коштів з його рахунку", - наголошують в повідомленні.

Зараз ви читаєте новину «Порошенко запропонував автоматично арештовувати рахунки боржників». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути