понеділок, 21 листопада 2016 13:15

"Порошенко втратив владу. Не контролює ні силовиків, ні адміністрації"
5

‒ У нас висока ймовірність дострокових виборів. Питання — за яким законом вони відбудуться? За нинішнім — отримаємо трошки перезавантажений парламент. Що таке дострокові вибори? Це спосіб легально повернути владу її суверену — народу. Якщо влада опирається достроковим виборам, то вона отримає революцію, - каже політолог 52-річний Костянтин Матвієнко.
Автор: Тарас ПОДОЛЯН
  "Смішно, коли  так звана еліта декларує безліч годинників, золото, коштовності. Це - жлобство"
"Смішно, коли так звана еліта декларує безліч годинників, золото, коштовності. Це - жлобство"

Зустрічаємося 17 листопада о 13:40 біля кав'ярні на столичному Подолі. Костянтин Степанович у коричневому пальто та синіх джинсах. На дверях закладу аркуш паперу з написом: "Открыто толкай". Усередині - цегляні стіни з дерев'яною підлогою. Сідає на крісло-подушку біля дерев'яного столу.

‒ Вибори будуть, коли Петро Олексійович зрозуміє: у нього немає іншого виходу, - продовжує Костянтин Матвієнко.

Які настрої переважають у суспільстві зараз? Чого перш за все хочуть українці?

‒ Є дві тенденції. Перша - виразно депресивна. Розчарування тим, що відбувається в країні, війна і все що з нею пов'язане - смерті, вбивства, мародерство, зростання злочинності. На це накладається некомпетентність і безвідповідальність влади.

З іншого боку - є позитивна тенденція. Люди, пам'ятаючи, що вони перемогли у двох революціях, гуртуються. Це гуртування має різний характер. Інколи ґрунтується просто на силових діях. Помітним є селянський рух, який опирається рейдерству - землі, врожаю, навіть худоби. Часто бандити у співпраці із владою намагаються обікрасти їх. Селяни гуртуються у громади, які дають відсіч рейдерству.

Загалом, якщо говорити про настрої, це - недовіра, настороженість і великий попит на своїх людей. Тобто, на таких, яким можна довіряти і які не дадуть скривдити у випадку наїздів - чи то влади, чи то бандитів.

У що може перерости це гуртування?

‒ У стихійний рух, який розвалить залишки держави. А може - у формування нової. Єдине, що можна говорити достеменно: ця нестійка рівновага між державою і країною, між суспільством і владою не може тривати дуже довго.

Що може стати останньою краплею?

‒ Ніколи не можна передбачити таке. Чи це буде друга Врадіївка (влітку 2013 року в райцентрі на Миколаївщині люди піднялися на протести через групове зґвалтування місцевої жительки. Серед насильників були міліціонери. - Gazeta.ua), чи техногенна катастрофа. Чи трагедія на сміттєзвалищі. Чи провал на фронті. Таких чинників неймовірно багато. Леонід Кучма фактично відмовився брати далі участь у Мінському процесі. Це теж свідчить про те, що влада перестала бути ефективною. Стати останньою краплею могло оприлюднення електронних декларацій. Не стало.

Складається враження, що влада не знає, як розвивати країну. Чи не так?

‒ Ні, не знає. У суспільстві є різне бачення. Я говорив про попит на своїх. Так само є попит на ту політичну силу, яка знає, що робити, і може це реалізувати. Хто це може бути сьогодні? Серед парламентських сил соціологічні дослідження стабільно фіксують лідерство "Батьківщини". Проте ця партія має рівно одну двадцяту складу Верховної Ради. "Батьківщина" муляє всім, на неї кидаються, як скажені собаки. Але її рейтинг росте. Це - ілюстрація попиту на таку політичну силу.

Що владі все ж вдається робити?

‒ Армію відновили волонтери і добровольці. Підняттю мінімалки урядовці опиралися до останнього. Подали в парламент бюджет із зарплатою 1600 гривень. А потім під тиском тієї ж партії "Батьківщина" і громадян зробили 3200. При цьому прожитковий мінімум не міняють.

А реформа поліції?

‒ Щойно пішла у відставку її керівник Хатія Деканоідзе. Простий приклад. Виходить мій добрий знайомий з клубу. Випив пиво. Зупиняє поліція з класичною міліцейською фразою: "Так мы будем оформлять или решать?" Такого певний час не було. Був період, коли поліція працювала чесно. Зараз, на жаль, повертається на старі міліцейські рейки.

Автор: Тарас ПОДОЛЯН
  "Суспільство і влада між собою домовилися. Ви влада - крадете по максимуму, а ми тут займаємося своїми справами"
"Суспільство і влада між собою домовилися. Ви влада - крадете по максимуму, а ми тут займаємося своїми справами"

Запровадили електронні декларації.

‒ Це - загадка. Навіщо влаштували цей стриптиз, не знаю. Очевидно, під тиском Міжнародного валютного фонду, без якого не було б нашого бюджету.

Е-декларації — це тільки частина процесу. Далі треба зрозуміти, де вони взяли ці гроші. Судді декларують маєтки, коштовності, шуби. Вони мають їх, бо прийняли масу неправосудних рішень. Це зламані долі, життя, пограбовані сироти, обкрадені підприємства. Тобто, це - декларація кривосуддя.

Коли говоримо про голів адміністрацій, митників, податківців - все це декларації неправедних дій. Вони завдали колосальних збитків чи окремим громадянам, чи суспільству в цілому. Тому декларацій замало. Тепер давайте зрозуміємо, звідки задеклароване в них.

Маємо кілька антикорупційних органів. Однак боротьба з корупцією – безрезультатна. Чому?

‒ Насправді з корупцією ніхто не бореться. Виникнення НАБУ і всіх йому подібних нічого не дає. Коли створюють антикорупційний орган, його головна функція - генерування корупції. Корупціонери віддають частину прибутків, щоб від них відчепилися.

Направду, з корупцією борються на етичному рівні. Це нетерпимість до гламурного споживання. Смішно, коли так звана еліта декларує безліч годинників, золото, коштовності. Це - жлобство.

Звідки корупція? Від величезного обсягу тіньової готівки. В електронному вигляді хабарів майже ніхто не дає. Звідки тіньова готівка? З нелегального ринку праці. Хочемо боротися з корупцією? Потрібно легалізувати всі трудові стосунки. А з ними – й фінансові потоки і специфічні види діяльності, включно з проституцією. Але не тільки з проституцією. Це може бути і приватна зайнятість - від репетиторства і послуг масажу до пошиття одягу.

Уже років 10 цей приклад навожу. Є Конча-Заспа. Усі чули про це селище. Але біля кожного районного і обласного центру є такі свої міні-поселення. Там живуть митники, податківці, судді, адвокати, прокурори, місцева адміністрація, землевпорядники, санепідемстанція, пожежники. Це – величезна ракова пухлина на суспільному організмі. Ці паразити витягують соки з нього. Ще дивно, що економіка існує: ми сидимо у затишній кав'ярні, світло горить, усе нормально.

Виходить, ця система координат комфортна якщо не всім, то переважній більшості.

- Так. Її створив ще Кучма. Філософ Сергій Дацюк називає це корупційним консенсусом. Суспільство і влада між собою домовилися. Ви, влада, крадете по максимуму, а ми тут займаємося своїми справами. І не чіпаємо одне одного. Влада згадує про суспільство, лише коли треба платити податки і під час передвиборчих кампаній. Суспільство, коли раптом виникає гостра ситуація, як війна, обходиться без допомоги влади.

Постійно у приклад подолання корупції ставлять Грузію.

‒ Я б не перебільшував успіхи Грузії. Там подолали тільки низову корупцію - поліцейські не беруть хабарі. Елітарна корупція залишилася. Зберігся величезний розрив між найбагатшими і найбіднішими.

Хто може розірвати корупційний договір?

- Той, хто ліквідує владу.

Ця влада - ракова пухлина. Вона максимально неефективна, неспроможна, некомпетентна, некваліфікована. Тому ніякого перезавантаження. Вона підлягає знесенню. Має бути позбавлена владних функцій з усіма репресивними заходами. Насамперед - люстрація. Можливо, конфіскація.

Нова влада має бути принципово інша - електронне урядування, електронні референдуми, цифрові територіальні громади.

У Костянтина Матвієнка дзвонить мобільний. Журналісти питають про ймовірний вихід Леоніда Кучми з Мінських переговорів. За 5 хв завершує розмову.

Автор: Тарас ПОДОЛЯН
  "Серед "республіканців" є прихильники надання Україні летальної зброї. Зрозуміло, що Російській Федерації нема чого ловити з приходом Трампа"
"Серед "республіканців" є прихильники надання Україні летальної зброї. Зрозуміло, що Російській Федерації нема чого ловити з приходом Трампа"
Чи можна очікувати прориву у вирішенні конфлікту на Донбасі?

‒ Із цією владою - ні. Вона зацікавлена у замороженні конфлікту. В електронних деклараціях ми бачили, скільки підприємств у Росії є власністю українських високопосадовців. Знаємо про контрабандні потоки. У Києві можна знайти товари з ЛНР-ДНР.

Крим - абсолютно відпустили. Київ нічого не робить для захисту прав і свобод громадян, які постраждали там. Зокрема, кримських татар. Тому з цією українською владою сподіватися на вирішення питань з Росією не доводиться.

Чи зміниться Мінський формат?

‒ Нам треба говорити не про його зміну, а закриття. Він вичерпався.

Який має бути?

‒ Будапештський. Про це говорить Юлія Тимошенко. Є гаранти нашої територіальної цілісності за фактом відмови України від ядерної зброї. Мовчать не Європа, не США, не Росія. Україна не поставила питання про цей формат.

Чому?

- Бо нашій владі вигідна війна. У неї інші завдання - розкрадають державу і прагнуть максимально довго протриматися на посадах.

Що потрібно змінити у зовнішній політиці?

- Міняти треба все. Починаючи з того, що нинішній міністр закордонних справ - професійно непридатна людина. Далі - ми ж не звернулися до ООН із повідомленням про факт агресії щодо України. Офіційної заяви не було. Досі через Мінський формат визнаємо Росію не стороною конфлікту, а посередником.

Не ратифікували Римський статут. Він дозволив би розслідувати військові злочини РФ на території України в рамках юрисдикції Гаазького трибуналу.

Ви назвали тільки провали. Хто може це змінити?

‒ Президент. Він, за Конституцією, відповідає за зовнішню політику.

Подивіться на безвізовий режим. Востаннє Порошенко обіцяв, що отримаємо його в листопаді. Мені байдуже до безвізу, як і більшості наших громадян. Але президент обіцяв. Як на мене – безвізу не буде. І це – ще один показник цілковитого провалу в зовнішній політиці.

Питання безвізу не лише наше. Гальмують і європейці.

‒ У Європі величезне роздратування мігрантами. А ще - ми не виконуємо багато обіцянок, які давали задля безвізу. Зокрема, відсутня реальна боротьба з корупцією.

Не розумію фетишизму безвізового режиму. Дайте раду всередині країни, а тоді вже займайтеся цим. Що таке безвізовий режим на практиці? На кордоні маю показати зворотній квиток, бронювання готелю. Якщо ж змінив плани, а готель не повертає гроші за бронювання? Мені отримати візу значно комфортніше, ніж їздити без неї.

Безвізовий режим – це фетиш. Ще один - депутатська недоторканість. Ніби це - головна проблема країни. Такий погляд іде ще від Кучми.

Автор: Facebook
  На презентації роману "Білий замок на чорній скелі" у Черкасах
На презентації роману "Білий замок на чорній скелі" у Черкасах

Верховна Рада цього скликання скасує її?

‒ Дуже сподіваюся, що ні. Депутатська недоторканість повинна бути в тому обсязі, в якому є. Подивіться на нашу прокуратуру, суди, президента.

Прокуратура перетворилася на піар-агенцію. Юрій Луценко у прямому ефірі розкриває матеріали слідства. Пише у Facebook щодня. Що це таке?

Поки правоохоронні органи використовуватимуть для політичного тиску, депутатська недоторканість повинна бути.

Порошенко на посаді президента більше приносить користі країні чи шкодить?

‒ Жодного позитиву від його роботи не бачу. Кадрова політика - президент відповідальний за голову Національного банку Валерію Гонтареву. Подивіться на курс в обмінниках. Також відповідає за зовнішню політику і війну. За три тижні обіцяв закінчити АТО?

Якби не ліз у роботу уряду, Нацбанку, не був би бізнесменом, ситуація була б інша. 84 банки закрилися. Питання: хто скуповує їхні активи?

Зараз екватор президентського терміну. Як він може виправити ситуацію?

‒ Оголосити дочасні вибори у парламент. Це у його владі. Внести у Верховну Раду новий виборчий закон. Орієнтувати свою фракцію на голосування за цей закон. Президент виступає зі щорічним посланням до Верховної Ради. Там має бути чіткий план дій.

Мені здається, він втратив владу. Не контролює ні силовиків, ні адміністрації. Єдине, що, мабуть, утримує - це фінансові потоки.

Хто може стати наступним президентом?

‒ Рейтинги кажуть - Юлія Тимошенко, якщо вибори будуть зараз. Але хто ж їй дасть перемогти? Різні обставини можуть бути.

Це може бути людина не з політики?

‒ Людина не з політики не може потрапити в цей процес. Двері на ці сходи відчиняються через політику. Іншого входу немає.

Автор: Facebook
 

Є ймовірність, що Порошенко залишиться на другий термін?

‒ Порошенко докладатиме всіх зусиль, щоб залишитися. Тому відповідь: 50 на 50.

З іншого боку, цивілізовані країни більше орієнтуються на канцлерські республіки. Коли голова виконавчої влади - прем'єр, а президент має переважно представницькі функції.

У нас таке можливо?

‒ У нас було два Майдани. Тому в Україні можливо все.

А третій Майдан?

‒ Річниця Революції гідності от-от буде. Це вже мем - третій Майдан. Він буде абсолютно інакший по формі, як попередні два. Може назвемо його не Майданом. Але точно щось буде - і досить швидко.

Що думаєте про грузинських реформаторів в Україні?

‒ Завжди казав, що вони нічого не зможуть. Мій прогноз підтвердився. Вони ввійшли в українську адміністративну вертикаль і провалилися по всіх напрямках. Зараз намагаються гарячково знайти себе у публічній політиці. Виглядає це смішно. Десь навіть непристойно.

Для чого їх запрошували?

‒ Щоб позичити рейтингу.

Зараз призначають поляків.

‒ Людям пояснюють, що вони не пов'язані з української мафією. Нові і свіжі. Але на всіх грошових потоках залишаються наші мафіозі.

Прихід у владу Дональда Трампа змінить політику США щодо України?

‒ Вашингтон ізолюється. Буде менше грантів, відповідно — грантоїдів. Зменшиться технічна допомога.

Серед "республіканців" є прихильники надання Україні летальної зброї. Зрозуміло, що Російській Федерації нема чого ловити з приходом Трампа. Росія і США є природними конкурентами. Якщо Трамп відкриває американські сланці з газом і нафтою, то нафта буде по 25 доларів за барель. Російська економіка і по 50 не витримує. При 25 вона обвалиться.

Чого чекати Україні 2017 року?

‒ Триватиме делегітимізація цієї влади. Ураїнці біднішатимуть.

Суспільство збурюватиметься. Вихід із цього - або вибори, або масові заворушення, акції протесту.

Зараз ви читаєте новину «"Порошенко втратив владу. Не контролює ні силовиків, ні адміністрації"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути