понеділок, 25 січня 2016 14:27

Порошенко програє Яценюку у питанні змін до Конституції - експерт

Порошенко програє Яценюку у питанні змін до Конституції - експерт
Конституцію знову міняють. Фото: 112.ua

Президент та прем'єр мають кардинально різні думки на те, як треба змінювати Конституцію.

Про це у коментарі Gazeta.ua сказав директор Інституту соціально-політичного проектування "Діалог" Андрій Миселюк, коментуючи ініціативу прем'єра винести питання змін у Основному законі на референдум.

"Президент Порошенко пропонує міняти Конституцію через Раду, як колись зробив Янукович. А Яценюк бачить кардинально інший шлях - через народне волевиявлення. Останній варіант - перспективніший, але це проект не на один рік", - говорить політолог.

Механізму проведення можливого референдуму поки немає.

"Але скоріше за все буде підготовлений єдиний вичерпний проект змін, який винесуть на суспільне обговорювання. А потім в людей спитають - згодні вони його приймати чи ні. Це допомогло б уникнути чехарди. Бо зараз процес змін Конституції нагадує гру в наперстки. Конституція більше не виглядає недоторканним документом, який потрібно просто виконувати, і з яким не можна гратися. Навпаки, депутати то приймають щось, то не приймають. Усі вже заплуталися", - говорить Миселюк.

Змінювати Конституцію треба з урахуванням думки народу.

"Тоді буде більше довіри до основного закону. Якщо справа дійде до референдуму, й народ висловиться проти змін - так тому й бути. Адже саме народ у нас вищий носій влади", - сказав експерт.

Нагадаємо, Рада готується розглянути два проекти змін у Конституції. Один стосується судової гілки влади, а другий - адміністративного устрою країни. За ним місцева влада отримає частину повноважень центральної влади. Але одночасно він дозволяє Донбасу отримати "особливий статус". Такий пункт записаний в перехідних положеннях до проекту змін.

Зараз ви читаєте новину «Порошенко програє Яценюку у питанні змін до Конституції - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути