понеділок, 02 травня 2016 18:00

Порошенко не хоче реформувати прокуратуру - Гавриш

Порошенко не хоче реформувати прокуратуру - Гавриш
УНІАН

Президент не хоче реформувати прокуратуру. Бо йому це не вигідно.

Про це у коментарі Gazeta.ua сказав Степан Гавриш, колишній заступник секретаря РНБО.

За словами екс-посадовця, реформу мають проводити "принципово нові люди".

"Зараз реформи немає. Це злам старої радянської прокуратури, системи яка формувалася сотні років. Була під контролем диктатури. І залишилась в такому стані. Потрібні професіонали, які самі прийматимуть рішення. Коли збрехати буде неможливо і прокурор приходитиме прямо додому до корупціонера. Як, наприклад, на Заході чи в Ізраїлі. Коли поліція приїжджає додому до президента. Починає обшук на підставі санкцій суду. І така система провокує принципово новий політичний клас", - пояснив Гавриш.

"Функції генпрокурора переходять до колегіальних органів. У цьому і причина боротьби проти їх створення вже не перший тиждень. Зокрема, Адміністрацією президента. Влада намагалася призначити Луценка для того, щоб не допустити розгортання самоврядування, яке пообіцяли Європі. І над яким працювала велика кількість громадських і політичних діячів. У президента на короткому шнурку знаходиться фабрика тролів, які борються з введенням самоврядових інститутів", - сказав він.

Президент гальмує реформи, бо хоче бути одночасно олігархом і державником, вважає експерт.

"У нього немає внутрішнього виклику для цих реформ. Порошенко не державник. Президент має найскладнішу проблему — власний бізнес. Він щодня переглядає листочок, розділений на дві частини. З одного боку - проблеми держави, з другого - його бізнесу. В таких умовах йому потрібно приймати рішення: від чогось відмовлятися. Не можна бути одночасно олігархом і державником. Він два роки шукає це рішення і не знаходить поки-що", - сказав екс-посадовець.

Нагадаємо, Всеукраїнська конференція органів прокуратури обере Раду прокурорів, до якої увійдуть 13 осіб. Які не займають жодних адміністративних посад. Раніше конференція прокурорів пройшла 26 квітня. 29 березня Верховна Рада звільнила генпрокурора Віктора Шокіна. У стінах парламенту обговорюють кандидатуру лідера БПП Юрія Луценка на керівника ГПУ.

Зараз ви читаєте новину «Порошенко не хоче реформувати прокуратуру - Гавриш». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

17

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути