четвер, 03 липня 2014 19:52

Порошенко на посади призначає "нашоукраїнців" та бізнесменів - експерт

Порошенко на посади призначає "нашоукраїнців" та бізнесменів - експерт
Тарас Березовець Фото: radiosvoboda.org

Сьогодні парламент підтримав призначення нового міністра оборони. Ним став генерал-полковник Валерій Гелетей. Його кандидатуру запропонував президент Петро Порошенко. Попередник Михайло Коваль тепер заступник секретаря Ради Нацбезпеки. Першим заступником глави Адміністрації президента став власник торгової марки "Наша Ряба" Юрій Косюк. А керівником Генштабу — генерал-лейтенант Віктор Муженко. Про нові кадрові призначення президента говоримо з політтехнологом Тарасом Березовцем.

Чому Порошенко призначив міністром оборони саме Гелетея?

- Вибір обумовлений кількома причинами. Перше, очевидно, в оточенні президента порадили прибирати Коваля і поставити людину з відсутніми політичними амбіціями. Розуміємо, що антитерористична операція закінчиться перемогою. Всі привілеї дістануться міністрові оборони. Вчора нікому не відомий Коваль міг стати популярним політиком. Бачимо, що сьогодні військові починають відігравати роль окремої політичної сили. Друге, Гелетей - особистий друг Порошенко. Сьогодні президент нікому недовіряє. Тому через свою людину повністю контролюватиме силовий блок. Самостійно керуватиме міністерством оборони.

Чим запам'ятався Коваль?

- Коваль — це кадровий військовий, який Порошенку нічим не зобов'язаний. При ньому утворилась українська армія. Бо за Януковича її не було. У найскладніший період Коваль продемонстрував, що вірний народові України. Пам'ятаємо, що його викрадали під час анексії Криму. Вимагали погрозами перейти на бік Росії.

Першим заступником глави АП став мільярдер Юрій Косюк. Що означає призначення?

- У Порошенка є два резерви кадрових призначень. Перше — це "Наша Україна". Це Гелетей, Ірина Геращенко. Друга — це бізнес. Це Борис Ложкін, Косюк. Глава Адміністрації і його перший заступник є не просто бізнесменами, а олігархами. Ложкін — мультимільйонер. Президент ставить бізнесменів. Але вони не мають жодного досвіду в політиці, контролі над силовими структурами. Гелетей і Косюк не образа для військових, але серйозний виклик в їх бік і ознака недовіри. Президент ставить менеджерів, але контролювати їх буде сам.

Як суспільство реагує на призначення президента?

- Ніяк. Для них ці люди не зрозумілі. Вважають, що президент вправі призначати тих, кому довіряє. Військові це рішення сприймуть негативно. Бо для них призначали сторонніх людей. Хоча призначення Муженка стабілізує негатив, що міністром оборони став міліціонер.

Як нові призначення вплинуть на ситуацію на Донеччині?

- Підстав хвилюватися, що там щось зміниться неправильно. Збройними силами керує Генеральний штаб і його керівник. Віктор Муженко — людина з середовища військових. Він вже кілька місяців знаходиться у керівництві антитерористичної операції.

Які першочергові завдання стоять перед Гелетеєм?

- Головне — стабілізувати ситуацію з державними закупівлями. Бо зловживання серйозні. Хоча довіра людей до нього низька. Місцеві кажуть, що на Закарпатті чесних міліціонерів ніколи не було. Тому поставились до цього призначення з іронією, або негативом.

Яке головне завдання Косюка?

- Намагатиметься персонально встановити контакт з усіма керівниками силових структур — Наливайченком, Аваковим, Гелетеєм. Функція Косюка — це бути очима і вухами президента навколо військових. Сьогодні спецслужби та армія суттєво збільшили свій вплив. З'явилась самостійність ухвалення рішень. Очевидно, Порошенко занепокоєний цим. Хоче, щоб якась людина спостерігала за зростанням амбіцій військових.

Зараз ви читаєте новину «Порошенко на посади призначає "нашоукраїнців" та бізнесменів - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути