четвер, 03 квітня 2014 14:32

Спецтема: Президентські перегони-2014

"Порошенко — майстер договорняка. Тимошенко — це буря і натиск"

"Порошенко — майстер договорняка. Тимошенко — це буря і натиск"
фото: svidomitov.net

На сьогоднішній день найбільше шансів стати наступним президентом у мільярдера, позафракційного народного депутата Петра Порошенка. Про це в інтерв'ю Gazeta.ua розповів Андрій Золотарьов, керівник центру "Третій сектор":
- Зараз у суспільстві домінуючий настрій — тривога, страхи війни. Тому є запит на порядок і щоб країна трохи заспокоїлася. В цей тренд потрапляє Порошенко. Він є більш поміркованим та менш радикальним. Водночас Юлія Тимошенко відчуває себе як риба у воді тільки в революційній ситуації.

Якого типу політики Порошенко і Тимошенко?
- Це олігархи. Різниця між ними в тому, що Тимошенко діє революційніше й радикальніше на словах, а Порошенко спокійніше, поміркованіше. Якщо говорити про соціально-економічні програми обох, то вони фактично тотожні. Хто б з них не переміг, ніхто не реалізовуватиме те, що зараз започаткувала нова влада в особі Арсенія Яценюка.

Яка буде їхня стратегія?
- Залишити систему такою, якою є. Яку просто зачистили від поганих донецьких і кримінального режиму Януковича. Підпорядкують систему собі. Хоча країна потребує змін взаємовідносин між політичною елітою та громадянами, зовсім інших економічних правил гри. Обираючи президента, повинні бачити проект, бачення країни.
Тимошенко — це буря і натиск. Порошенко — майстер договорняка, в тому числі олігархічного. Є поміркованим. Він і з Азаровим дружив, і з Кучмою, і Ющенком. Порошенко — людина, яка діє з власних бізнес інтересів. А це потребує дружити з владою. Саме тому знаходив своє місце в політичній системі різних президентів.

Порошенко і Тимошенко на що робитимуть ставку в ці два місяці?
- Порошенко ніяких програмних гасел не задекларував, крім заяви, що Україна буде в 2025 році в Євросоюзі. Хоч з 2009 року попродавав мажоритарну долю своїх автомобілебудівних активів. Виходить, що Порошенко бізнесмен не вірить Порошенкові політику. Якщо продасть увесь свій бізнес, то все одно залишиться заможною людиною-олігархом. Якщо провести паралелі, то Петро Олексійович нагадує Берлусконі, зокрема у використанні мас-медіа для обслуговування власних політичних амбіцій.
Тимошенко — це яскравий тип політика-популіста. Для перемоги їй можуть допомогти форс-мажорні події. Бо якісно вона не змінилася, а країна змінилася. Це мінусуватиме її результат. Розраховує на відновлення позицій "Батьківщини" в центрі й на півночі країни. За ці регіони буде головна боротьба.

Хто і за рахунок чого може отримати перемогу?
- Порошенко зміцнив свої позиції за рахунок підтримки Кличка. Це досить потужний стратегічний крок. Порошенко намагатиметься втримати ці позиції. Тому не робитиме різких заяв, вестиме помірковану кампанію. Його політтехнологи намагатимуться зменшити дистанцію спілкування з виборцями. Показуватимуть його людяним і доступним. Тимошенко намагатиметься вести кампанію у форматі дебатів, де відчуває силу. Відмовиться від біг-бордів і зомбуючої телереклами.
Якщо відбудеться щось в країні, що треба буде дертися на броньовик, тоді може наздогнати Порошенка в рейтингах. Але якщо вибори проходитимуть спокійно, нічого драматичного не відбудеться, переможе Порошенко. Наздогнати 16 відсотків, враховуючи антирейтинг Тимошенко, буде практично нереально.
Подивіться, хто підтримав Порошенка — олігархи Фірташ, Льовочкін. Пінчук. В Сумській області у нього командує одіозний "регіонал" Андрій Деркач. Тому Порошенко забезпечуватиме існування старої системи. Але вона стане більш людяною, не такою жадібною. Порошенко стане лідером, навколо якого збиратимуться випадкові люди, бо не має команди. Але будуть дострокові парламентські вибори, нова коаліція. Може статися так, що президент стане декоративною фігурою, в якої не буде підтримки в Раді. У Петра Олексійовича зараз нечисельна фракція УДАРу. Тому доведеться домовлятися і з "регіоналами", і "Батьківщиною". Бо інакше президент царюватиме, але не правитиме.

Зараз ви читаєте новину «"Порошенко — майстер договорняка. Тимошенко — це буря і натиск"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути