понеділок, 09 квітня 2012 18:24

Поновлення розслідування у справі Щербаня може викликати міжнародний скандал — Москаль

Поновлення розслідування у справі Щербаня може викликати міжнародний скандал — Москаль
Нардеп вважає, що заступника генпрокурора Рената Кузьміна підставили. Фото: molbuk.ua

Народний депутат Геннадій Москаль вважає, що інформацією про причетність Юлії Тимошенко до вбивства у 1996 році Євгена Щербаня заступника генпрокуратура Рената Кузьміна "підставили". Про це він заявив у коментарі для Gazeta.ua.

"Кузьміна просто підставили, бо він не знає усіх тонкощів справи банди Кушніра, - зазначив народний депутат. - Засуджений за вбивство Щербаня Болотських є громадянином Росії. Там він значиться як зниклий безвісти на підставі заяви його дружини. У Конституції РФ чітко записано, що її громадяни не підлягають видачі іншим державам за жодних обставин. Болотських викрали з території Росії працівники МВС України і нелегально доставили в нашу країну. Тобто, Україна повинна була направити усі матеріали щодо нього до Росії, яка б провела власне розслідування і суд".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кузьмін запевнив, що у ГПУ є достатньо доказів причетності Тимошенко до вбивства Щербаня

На думку парламентарія, зараз може постати питання про притягнення до відповідальності працівників, які викрадали і нелегально переміщали Болотських через державних кордон.

"Свого часу щодо цієї справи була негласна домовленість між державами на найвищому рівні, - каже Москаль. - Поновлення розслідування може викликати міжнародний скандал, оскільки це пов'язано із звинуваченням Тимошенко, а не з якимись бандитськими розбірками. Тобто, справі надали політичного забарвлення. Росія зараз підніме крик, як це її громадянина викрали і засудили. Скаже, давайте його назад, ми самі будемо розбиратися".

Якщо справу почнуть переглядати за новими обставинами, то Болотських може опинитися на волі, а вся справа розвалиться, припускає нардеп.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вбивцю Щербаня перевели в Лук'янівське СІЗО - джерело

"Сина Щербаня у цій ситуації просто використовують. Причетність Тимошенко до убивства нардепа довести проблематично. Усе це закінчиться погано не для екс-прем'єрки, а для нинішньої влади, бо викличе погіршення відносин з Росією. Якщо вони до нашого сиру доколупалися, то з Болотських ще гірше: тут є пряме порушення Конституції РФ", - резюмує Геннадій Москаль.

Нагадаємо, син покійного народного депутата Євгена Щербаня Руслан Щербань передав Генпрокуратурі документи про можливу причетність Юлії Тимошенко та Павла Лазаренка до вбивства його батька. Водночас перший заступник генпрокурора Ренат Кузьмін заявив, що є свідки, які прямо називають Тимошенко і Лазаренка організаторами та замовниками цього вбивства.

Депутат Щербань був розстріляний 3 листопада 1996 року в аеропорту Донецька після прибуття із Москви. У квітні 2003 року за цей злочин засудили до довічного ув'язнення з конфіскацією майна громадянина Росії Вадима Болотських. Нині його етапували з Луганщини до Лук'янівського СІЗО. "Батьківщина" заявляє, що з нього вибивають свідчення проти Тимошенко.

Зараз ви читаєте новину «Поновлення розслідування у справі Щербаня може викликати міжнародний скандал — Москаль». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

30

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути