пʼятниця, 30 березня 2012 11:55

Польські та українські експерти сподіваються, що парламентські вибори в Україні пройдуть чесно

30 березня у Варшаві відбулася українсько-польська конференція "Парламентські вибори в Україні: чи стануть вони кроком до Європи?", організована Інститутом української політики, Фондом "Українська політика" та Центром Східноєвропейських досліджень Варшавського університету. В роботі конференції взяли участь українські та польські політики, експерти, представники громадських організацій, науковці, а також представники впливових міжнародних організацій.

В ході конференції було розглянуто питання політичної ситуації в Україні, стану підготовки до виборів до Верховної Ради України, що мають відбутися у жовтні 2012 року, якості виборчого закону, а також необхідності міжнародного контролю за виборами як важливого елементу легітимізації волевиявлення народу.

Виступаючі неодноразово порушували тему участі у виборчому процесі Ю.Тимошенко та Ю.Луценка, хоча погоджувалися з тезою про те, що необхідно шукати вихід з ситуації, не прив*язуючись лише до осіб двох політиків. "Демократія - це насамперед чесність виборів, рівність учасників виборчого процесу, а не питання участі чи не участі Луценка і Тимошенко у виборчому процесі. Як не можна зводити виключно до справи Тимошенко євроінтеграцію, так само не можна зводити виключно до участі Тимошенко у виборах питання визнання чи невизнання результатів парламентських виборів. У першому випадку жорстка політика Заходу призведе до того, що Україна буде поглинута Росією. У другому - що Україна піде по авторитарному шляху розвитку. Україна під контролем Росії і Україна без демократії стануть таким чином результатом безкомпромісної позиції деяких впливових європейських політиків, які сьогодні говорять про небажання вести діалог з українською владою доти, доки повноцінними учасниками політичного процесу знову не стануть Тимошенко і Луценко", - підкреслив у своїй доповіді голова правління Інституту української політики Кость Бондаренко.

"Дана проблема має чимало аспектів і питань, на які Європа сьогодні не має відповідей. Наприклад, я задаю питання: а якщо за результатами виборів перше місце займає не партія влади, а опозиція - чи будуть визнані результати таких виборів? Або: якщо у виборах буде брати участь Тимошенко, але не братиме Луценко - чи будуть визнані результати таких виборів? Подібних питань можна задавати чимало, і на жодне з них у прихильників ізоляціоністських підходів до української влади відповідей немає", - зазначив доповідач.

Присутні погодилися з тим, що Україні потрібні позитивні сигнали з Заходу, які стимулюватимуть демократичні процеси в країні і підтримуватимуть прагнення України до європейської інтеграції. Особливо було відзначено те, що сьогодні в середовищі українських еліт існує стійкий консенсус щодо необхідності руху в Європу. "Україну не можна ізолювати, Україні потрібно допомагати вийти зі складної ситуації - але лише у випадку, якщо цього буде потребувати і сама Україна, українське суспільство", - резюмували виступаючі.

Конференція продовжує свою роботу.

Зараз ви читаєте новину «Польські та українські експерти сподіваються, що парламентські вибори в Україні пройдуть чесно». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути