пʼятниця, 29 червня 2012 12:17

Положення Конституції кожен тлумачить по-своєму. Це треба виправляти - ескперт

Положення Конституції кожен тлумачить по-своєму. Це треба виправляти - ескперт
Анатолій Селіванов розповів, навіщо потрібна асамблея. Фото: www.radiosvoboda.org

Не всі реформи можна провести без змін до Конституції, тому Основний закон треба реформувати.

Про це у коментарі Gazeta.ua сказав постійний представник Верховної Ради у Конституційному суді Анатолій Селіванов.

На його думку, перш за все, треба визначитися із мотивацією модернізації Конституції України.

"Тобто, треба пояснити, чому вам не подобається ця Конституція. Якщо треба щось змінювати, то докажіть це. Якщо не можете доказати, то вибачте, не ті уми значить прилучилися. Адже якщо 100 людей прилучилися до асамблеї, то вони можуть сказати: от цього не торкайтесь, це недоторканне, тут все гаразд і є дійсно реалізацію цього положення повною мірою, як того передбачає Конституція, а от тут треба дійсно зміни і доповнення роботи", - пояснив експерт.

За його словами, у Конституції зараз є ще певні прогалини і не все ще врегульовано. Так, зокрема, це стосується різного тлумачення одних і тих самих законів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кравчук вважає чинну Конституцію відсталою від життя

"Нам треба, щоб в Конституції було все передбачено і домислювати щось ми не можемо. Бо один суддя так передбачить, що завтра я, наприклад, піду по етапу, а другий може і зрозуміє все так, як треба", - пояснив Селіванов.

Саме ці недоліки, за його словами, і має вирішити Конституційна асамблея. "Дуже багато проблем, які мають вирішити в Конституційній асамблеї. Я вважаю це корисною формою суспільного аналізу. Не державного, а саме суспільного. Тобто, ми працюємо зараз не на державу, а на суспільство, - розповів член КА. - Адже теж верховенство право ви розумієте так, а інший розуміє інакше. А взагалі це поняття неправильно записано: не верховенство права, а панування права. Панування - це всеосяжність. Всі відносини повинні бути закріплені, врегульовані. Але не інструкцію МВС, а законом".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кравчук почув сигнали народу і готовий переписати Конституцію на 40%

У такому ракурсі Конституційна асамблея корисна і своєчасна, переконаний Селіванов.

"Я думаю, що зібралися люди небайдужі, фахівці права і вони здатні це зробити. Я дуже теж зацікавлений в цій роботі", - запевнив він.

Експерт пояснив, що необхідність модернізувати Конституцію виникла саме зараз, бо почався процес реформ у всіх галузях життя і Конституція має відповідати цим процесам. "Почався такий реформаторський цикл: новий КПК, новий цивільний кодекс, а Конституція не завжди дозволяє це робити (реформувати різні галузі). Якщо ви хочете щось реформувати, спочатку запишіть це у Конституцію. А якщо у влади таких повноважень немає, то вона не можете цього робити", - підкреслив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Конституційна асамблея хоче перезаснувати українську державу за зразком Росії - нардеп

Селіванов додав: "Реформувати політичну систему, державний устрій треба тільки на базі Конституції. А в ній цього немає".

Зараз ви читаєте новину «Положення Конституції кожен тлумачить по-своєму. Це треба виправляти - ескперт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути