неділя, 13 березня 2016 11:30

Політолог розповів, навіщо Порошенко знову заговорив про повернення Донбасу

Політолог розповів, навіщо Порошенко знову заговорив про повернення Донбасу

Україна погодиться на ультиматум Росії та Європи щодо "особливого статусу" й виборів на Донбасі. Саме це й мав на увазі президент, коли говорив, що Україна поверне окуповану частину Луганської й Донецької областей.

Про це в коментарі Gazeta.ua заявив політолог Петро Олещук.

"Світ вже втомився від України. Мінський процес і "нормандська четвірка" спонукають нас прийняти Донбас на не зовсім вигідних для себе умовах. Очевидно, це включатиме визнання окремих структур врядування в окупованих районах Донбасу. Україна погодиться прийняти ці території на умовах достатньо обмеженого суверенітету. Доведеться легітимізувати вибори у квазідержавних утворень, місцеві адміністрації. Прийняти бойовиків у вигляді народної міліції. Все за рахунок національного бюджету", - розповів політолог.

Він зауважив, що Європа може запропонувати як компенсацію якісь програми на відбудову Донбасу. Росія погодиться повернути окуповані території Україні, але збереже над ними контроль.

"Це єдиний сценарій мирного врегулювання конфлікту, про який говорить президент. Іншого не буде", - наголосив Олещук.

Політолог припускає, що Порошенко навмисне говорить про це зараз.

"Коли цей сценарій справдиться, він заспокоюватиме — все йде за планом. Відповідно глобальної стратегії. Заявить про свою першість, а не компроміси чи нав'язаний сценарій", - вважає експерт.

Він запевняє, що бойовиків типу Гіві і Мотороли на вибори не висуватимуть.

"Це будуть місцеві непримітні господарники, менеджери, які раніше керували підприємствами олігархів. Або ж колишні представники Партії регіонів", - наголосив політолог.

Олещук зауважив також: українцям потрібно сприймати як належне, що будь-яке мирне врегулювання конфлікту на Донбасі означатиме для України капітуляцію.

"Єдиний виграшний варіант для України — це падіння режиму в Росії. Тоді події можуть розвиватись за нашим сценарієм. Але режим виявився досить міцним, навіть попри падіння цін на нафту. І деградація Росії триватиме довго. Стільки часу Європа не чекатиме. Українська влада заганяє себе кут. Як із нього вийти, ніхто не уявляє", - додав він.

Зараз ви читаєте новину «Політолог розповів, навіщо Порошенко знову заговорив про повернення Донбасу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути