четвер, 03 грудня 2015 07:00

Політолог розкрив "козирі" Кремля у тиску на Україну

Політолог розкрив "козирі" Кремля у тиску на Україну
УНІАН

Росія вдаватиметься до економічного тиску з наближенням України до ЄС. Про це у коментарі Gazeta.ua сказав політолог Петро Олещук.

"Особливий набір механізмів не змінився. В першу чергу, вони використовуватимуть економічний шантаж, погрожуватимуть припинити співробітництво в різних галузях. Наприклад, у постачанні газу, вугілля. Введуть нові обмеження для українських товарів", - пояснив він.

Експерт не виключає загрозу введення торгового ембарго.

"Однак з кожним роком подібний тиск є менш ефективним. Бо Україна починає переорієнтовуватись із ринку Росії. Хоча наша політична і економічна еліта до цього не готова. Але це об'єктивний чинник", - зазначив Олещук.

За словами політолога, силовий механізм тиску з боку РФ є менш ймовірним.

"Другий традиційний напрямок тиску — це військова загроза. Гра м'язами, різноманітні погрози з боку невизнаних республік щодо наступу. Перекидання озброєнь і військ на територію Донбасу. Мовляв: "Ми відновимо бойові дії, якщо ви до нас не прислухаєтесь". Але це досить небезпечна гра. Тому що якщо Кремль до цього вдасться, він перекреслить усі свої намагання відволікти увагу за допомогою сирійської кризи і відновити співпрацю з країнами ЄС та США. Тому такий сценарій менш ймовірний", - зазначив він.

На думку Олещука, Росія буде тиснути "через численних російських агентів впливу в ЄС".

"Розгорне достатньо бурхливу інформаційну кампанію з цього приводу. Можуть проводитись якісь точкові акції. Наприклад піднімати питання українських працівників в Росії. Не думаю, що РФ може запропонувати, щось принципово нове у порівнянні з тим, що було", - додав політолог.

Експерт вважає, що Україна має чим відповісти.

"Не забуваємо, що в України є теж свої механізми відповіді. Один із очевидних — це питання Криму. Зрозуміло, що Росія самостійно постачати електроенергію на півострів не може. І якщо Кремль перейде до серйозного тиску за допомогою енергоресурсів, то тоді точно ніякого відновлення подачі електрики не буде", - зазначив він.

За словами експерта, головна мета Москви зараз - заблокувати будь-якою ціною рух України в напрямку ЄС. "І вона буде робити для цього все", - резюмував Олещук.

Вчора у Вільнюсі президент Петро Порошенко заявив, що Україна не реагуватиме на шантаж Росії щодо часу набрання чинності Угоди про асоціацію.

Зараз ви читаєте новину «Політолог розкрив "козирі" Кремля у тиску на Україну». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути