четвер, 06 жовтня 2016 23:24

Політолог розказав, як Порошенко використовує суддів Януковича

Політолог розказав, як Порошенко використовує суддів Януковича
unian.net

Президенту не вигідно реформувати судову гілку влади. Він використовує суддів Янковича у своїх цілях. Про це Gazeta.ua розповів політолог Віктор Небоженко.

Так прокоментував рішення пленуму Верховного суду про звернення у Конституційний суд щодо визнання неконституційним закону "Про судоустрій та статус суддів". За ним скасовують діючий Верховний суд та вищі спецсуди, а також запроваджується конкурсний відбір на посади суддів.

"Конституційний суд може почати свідомо розкачувати човен − підтримав, а потім відхилить реформу. Пріоритет для суддів − використати закон на свій захист. Тому вони не бояться ніяких реформ. Працюють вже на політичному рівні. Їх завдання − зберегти все так як було", − розповідає Небоженко.

Попри те, що Конституційний суд схвалив законопроект, його можуть "покращити" на користь суддів, вважає політолог.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Міклош назвав умову прискорення реформ

"Вирізатимуть окремі норми, вирази, слова, розділові знаки. Цим самим зроблять його безсенсовим. Все почне валитися або принаймні не можна буде правильно ним скористатися. Це відвертий цілеспрямований саботаж суддівської гільдії, від Конституційного суду до районних, проти реформ України. Якщо прокуратура хоч якось змінюється, то судова система виявилася вкрай консервативною", − каже політолог.

За його словами, спустити на гальма судову реформу вигідно президенту.

"У нас судді зобов'язані президенту, бо його фракція принципово не голосувала за звільнення суддів часів Януковича. Це означає, що Порошенко використовує стару судову машину в своїх цілях, а не задля реформ. Якби був принциповий, то не захищав би. У 1950-х роках була схожа політична криза суддівства у Франції. Їхні судді поставили закон над людьми. Тоді французький президент одним указом звільнив кількасот суддів. На їх місце поставив молодих випускників-юристів. Парламент це підтримав. У нас так не буде", − говорить політолог.

Нагадаємо, 2 червня цього року Верховна Рада схвалила нову редакцію закону про судоустрій та статус суддів. Він повинен був розпочати масштабне перезавантаження судової системи із 1 жовтня 2016 року. Нововведення запрацюють за пів року.

Зараз ви читаєте новину «Політолог розказав, як Порошенко використовує суддів Януковича». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути