середа, 09 жовтня 2013 05:35

Політолог не виключає, що питання Тимошенко залишиться невирішеним

Політолог не виключає, що питання Тимошенко залишиться невирішеним
Володимир Фесенко. Фото: telegraf.com.ua

Юлія Тимошенко може і надалі знаходитися в такому ж статусі, в якому вона є в даний час. Таку думку в коментарі висловив керівник Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко.

"Поки абсолютно не зрозуміло , яким чином будуть діяти для вирішення проблеми Тимошенко . Це мене підштовхує до висновку, якою може бути ситуація , коли все залишити так, як є зараз", - сказав Фесенко.

Своє припущення про те, "що нічого не зміниться і проблема залишиться невирішеною" , він аргументував , виходячи з коментарів представників провладних структур. " Покірливо, це ймовірно, оскільки я враховую і заяви представників правлячої партії, і людей, що відносяться до влади. Поки я не бачу ознак реалізації якогось конкретного сценарію. Є критичне ставлення до процедури помилування і немає ініціатив , пов'язаних із законодавчими змінами , які б дали можливість зробити процедуру переривання терміну ув'язнення . Розмови є, а ініціативи немає", - пояснив політолог.

Він зізнався в повній непередбачуваності за таких умов результатів Вільнюського саміту. "Тоді буде вирішувати Брюссель - підписувати чи не підписувати угоду з Україною, якщо Тимошенко залишається ув'язненою. У мене відповіді немає. Думаю , немає його і у представників Європейського Союзу. Це буде для них дуже драматичний вибір. Будуть аргументи " за" , а з іншого боку - можуть бути аргументи не підписувати. Або буде просто пропозиція відстрочити це підписання . Я вже чув від деяких представників однієї з опозиційних сил , яка близька до Юлії Володимирівні , що нічого поганого не буде , якщо ця угода буде підписана не зараз , а в 2015 році. Таку думку існує " , - констатував Фесенко.

При цьому , за його словами , зарано виключати й інший розвиток подій , скажімо , варіант помилування президентом Тимошенко.
.
"Щодо помилування, то такий сценарій існує , він є можливим. Хай трохи в іншій формі ніж це було з Луценком, але я думаю, що цей сценарій розглядають . Більш того, звернення Кваснєвського і Кокса до президента означає, що Януковича підштовхують саме до цього сценарію - щоб він застосував саме помилування для вирішення проблеми Тимошенко", - вважає Фесенко.

Крім того , послався експерт і на польський досвід. " Є інший сценарій , на який було багато натяків,- це застосування польського досвіду про так званих канікулах в терміні покарання. Але я поки що не бачу , чи є якась законодавча ініціатива з цього приводу - щоб можна було переривати термін ув'язнення", - сказав він.

Фесенко також підкреслив, що процедура "канікул" є досить тривалою і навряд чи може завершитися до саміту у Вільнюсі. "Тут потрібно час на прийняття і підписання закону і на підписання міждержавної угоди , швидше за все, з Німеччиною. У Німеччині в даний час після парламентських виборів має формуватися новий уряд , і навряд чи вдасться це зробити швидко ", - підсумував політолог.

Зараз ви читаєте новину «Політолог не виключає, що питання Тимошенко залишиться невирішеним». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

13

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути