неділя, 13 жовтня 2013 15:58

Політолог: "Батьківщина" чистить свої ряди перед президентськими виборами

Політолог: "Батьківщина" чистить свої ряди перед президентськими виборами
Віталій Бала. Фото: obozrevatel.com

В п'ятницю 11 жовтня керівництво фракції виключило з "Батьківщини" народних депутатів Андрія Павелка та Леоніда Сергієнка. В "Батьківщині" заявили, що нардепів вигнали за зраду інтересів народу України та систематичне невиконання рішень фракції щодо голосувань у Верховній Раді.

Політолог Віталій Бала коментуючи цю ситуацію, наголошує, що її варто розглядати в контексті президентських виборів 2015 року.

За великим рахунком, президентська кампанія вже стартувала. З усіх дій, заяв і позицій, до яких вдавалися політичні сили, ми бачимо, що вони вже працюють на 2015 рік. В цьому контексті очищення лав від зрадників чітко лягає в цю філософію виборчої кампанії. За інших умов, можливо, була б якась виховна робота, але публічно озвучують зовсім інше.

"Батьківщина" пропонує цим нардепам здати мандати. Вони на це підуть?

Я б на місці "Батьківщини" теж їм таке радив. Більше того, я б радив почати новий проект очищення парламенту не від зрадників Батьківщини, а від зрадників виборців. Тобто апелювати до громадян України. Технологічно на цьому можна зробити достатньо серйозний інформаційний проект. Одна із вимог в українській політиці – це відповідальність перед громадянами. І будь-який депутат, який пішов від фракції, під знаменами якої він обирався, є безвідповідальним, бо зрадив інтереси своїх виборців.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Яценюк може пожалкувати про виключення соратників з фракції – політолог

Чому Сергієнка і Павелка виганяють саме як зрадників?

Це абсолютно правильно. Навіть відродження іншої політичної партії (про що заявляв Павелко – ред.) мало б відбуватися у правильний спосіб. Тобто, якщо ти не погоджуєшся з тією політикою, яку веде фракція "Батьківщина", виходь з парламенту, здавай мандат і створюй свою партію. Так би вчинив нормальний політик. Але про імя Павелка ніхто не знає. Сам би він наврядчи міг обратися у Раду. Нинішній опозиції треба зробити чіткі акценти, а не обзивати всіх підряд тушками. Тут має бути такий меседж, який би зіграв на користь опозиції і здійснив просвітницький проект, щоб за людей, які себе так ведуть як Павелко і Сергієнко громадяни більше не голосували.

Які зміни можуть відбутися у парламенті найближчим часом?

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: З "Батьківщини" вигнали нардепів: "приховану тушку" Сергієнка і "розкольника" Павелка

Ми зараз не знаємо хто буде переможцем у 2015 році, але за всіма показниками президент їх програє. Зараз ми можемо стати свідками того, що депутати почнуть чіплятися за вступ до опозиційних сил, щоб стати опозиціонерами. В цьому випадку такі виключення з партій можна зробити собі на користь, а не коли це сприймається як послаблення опозиції.

Але в цьому випадку опозиція співпрацювала б з "тушками", а це її компрометує.

Зараз є бажання знизити кількісний бар'єр груп, які б мали права фракції до 15 чоловік. І тоді "тушки" з іншими нардепами зможуть самі збиратися в фракції. Це дуже сильний і серйозний хід з боку влади. Оці "неприкаяні" депутати-"тушки"  для влади можуть вирішувати ті питання, які комуністи не будуть підтримувати. Це тактичний виграш для влади, але стратегічно це може бути програшем. Бо може так статися, що будь-яка фракція буде відшарахуватись від влади і казати, що ніякого відношення до неї не має.

Зараз ви читаєте новину «Політолог: "Батьківщина" чистить свої ряди перед президентськими виборами ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

15

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути