середа, 04 липня 2012 07:00

Полегшення долі для Луценка не буде - політолог

Полегшення долі для Луценка не буде - політолог
Фото: file.liga.net

Рішення Європейського суду з прав людини щодо незаконності попереднього арешту екс-міністра Юрія Луценка не змусить українську владу докорінно змінити систему судочинства. Таку думку висловив у коментарі для Gazeta.ua директор Українського інституту публічної політики Віктор Чумак.

"Незалежне судочинство потрібно громадянам і опозиції, але не владі, - наголошує політолог. - Тому якісь зміни в роботі судів ми побачимо тільки після того, як набере чинності новий Кримінально-процесуальний кодекс. У ньому передбачені інші норми застосування запобіжних заходів щодо обвинувачуваних".

На думку Чумака, ухвала Європейського суду мала б уплинути на рішення касаційної інстанції по справі Луценка щодо законності вироку.

"Є загальноприйнята у цивілізованому світі норма: якщо порушена процедура, то вирок вважається незаконним і справа розглядаються заново. Але ця формула в Україні не діє, бо у нас судочинство політично заанґажоване. Тому ніякого полегшення долі для Луценка не буде. Під час виборчої кампанії опозиція використає рішення Євросуду для підвищення свого рейтингу. Пересічному виборцю, який не розбирається у тонкощах юриспруденції, це подаватиметься як незаконні дії влади і серйозний аргумент щодо необхідності зміни судової системи", - зазначив фахівець.

Влада може якось зреагувати тільки у тому випадку, якщо Європейський суд ухвалить рішення щодо незаконності справ Луценка чи Тимошенко, вважає політолог.

"Тоді Україна, як член Ради Європи, зобов'язана буде відреагувати. Інакше наразиться на політичний тиск з боку Євросоюзу і ПАРЄ. Але процедура виконання рішень Євросуду розтягнута в часі. Автоматично це не відбувається. Ці справи все одно має переглянути наш суд. До парламентських виборів цього не станеться. Європа не захоче загострювати стосунки, а українська влада не має бажання допустити до виборів головних опозиціонерів", - підсумовує Віктор Чумак.

Нагадаємо, 3 липня Європейський суд з прав людини визнав попередній арешт екс-міністра внутрішніх справ України Юрія Луценка таким, що порушує права людини. Зокрема, суд нарахував сім порушень конкретних статей Європейської конвенції з прав людини  і зобов'язав Україну виплатити Луценкові 15 тисяч євро моральної компенсації.

Зараз ви читаєте новину «Полегшення долі для Луценка не буде - політолог». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути