Ексклюзиви
вівторок, 28 грудня 2010 12:24

Податковий Майдан, Янукович і WikiLeaks стали подіями року

  Результати голосування на сайті Gazeta.ua
Результати голосування на сайті Gazeta.ua

Найбільш знаковими подіями у політичному житті країни українці вважають податковий Майдан, обрання Віктора Януковича президентом і розсекречення документів WikiLeaks.

Такими є дані інтернет-голосування, яке провела Gazeta.ua протягом 9-20 грудня. Загальна кількість голосів - 5834.

Наше видання звернулось до провідних експертів з проханням прокоментувати такі результати опитування.

Директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов про податковий Майдан

"Підприємницький Майдан став проявом відстоювання українцями своїх економічних інтересів. Раніше люди відстоювали більш абстрактні, хоча і важливі речі - незалежність держави, виборче право, громадянську гідність. Майдан економічно незалежних людей показав, що незалежність держави складається з незалежності людини. Можливо, це не усвідомили до кінця самі протестувальники і українці, які їм співчували", - розповів він.

За словами політолога, підприємці відстоювали свою економічну незалежність - від корупції, адміністративного і чиновницького свавілля, нехтування інтересами трудових бізнесових низів з боку політиків і можновладців. Тим самим, на думку Карасьова, незалежність України може отримати реальний ґрунт.

Нові майдани - неминучі

Він вважає, що підприємці озвучили запит на ліберальний суспільний договір: ми платимо вам податки, а ви створюйте нам умови, виробляйте якісні медичні, освітянські й інші послуги. На переконання політолога, у цьому і полягає історичне значення цього Майдану.

"Суспільство дозріло до особистої економічної незалежності і ліберальної правової держави знизу. А таку модель пострадянські еліти запропонувати не можуть, бо їх влаштовує існуюча корупційна модель", - підкреслив він.

Карасьов сказав, що податковий Майдан став проявом мирної економічної революції знизу. Тож, якщо не буде прогресивних реформ зверху, то нові майдани - житлові, пенсійні, трудові - неминучі.

Заввідділом соціальних структур Інституту соціології Академії наук України Сергій Макеєв про обрання президентом Віктора Януковича

"З перших трьох подій читачі обрали дві "гарячі" - Майдан і WikiLeaks. Аналітики і експерти свою увагу концентрували б на подіях, які суттєво впливають на зовнішньо- і внутрішньополітичне життя країни. Користувачі інтернету, як і більшість громадян, більш чуттєві до поточних подій, ніж до тих, які впливають на політику і життя країни у віддаленій перспективі", - сказав соціолог.

На його думку, якби опитування проводилося пізніше, найвизначнішими подіями могли б стати і бійка у парламенті, і спроба ув'язнити Юлію Тимошенко.

Користувачі інтернету більш чуттєві до поточних подій

"Вибори президента - це найбільш кардинальна подія, яка є визначальною для України і щоденного життя людей на довготривалу перспективу. Яка б не була Конституція, якими б не були правила виборів до вищих органів влади, ми все одно залишаємося президентсько-парламентською країною. Ми фактично наділяємо найбільш важливими повноваженнями одну людину. І вона може використовувати їх для покращення, погіршення й розбазарювання в країні. Все залежить від людини, яку ми називаємо президентом", - відмітив Макеєв.

За його словами, угода про базування ЧФ РФ у Криму до 2042 року - це теж довгочасна і визначальна подія, адже мова йде про економіку кримського регіону, комплекс документів, пов'язаних з газом. Угода заклала нові відносини між Україною і Росією.

Президент Академії української преси, професор і доктор філологічних наук Валерій Іванов про розсекречення документів WikiLeaks

"Такого масового порушення секретності не було раніше в історії людства. Ми не знаємо якими мотивами керувалися ті, хто зливав їм інформацію, але точно знаємо, що вона не була для широкої громадськості", - зазначив він.

За словами Іванова, оприлюднення документів багато що змінить у свідомості американських чиновників.

WikiLeaks - це переважно розвага, цікаве чтиво

"Це вдарить по американській дипломатії. Вже спостерігається криза довіри до неї. Дипломати та чиновники будуть більш ретельно охороняти свою секретність. Раніше вони вважали деякі матеріали написаними лише для внутрішнього користування. Тепер будуть знати, що це може стати відомим", - сказав експерт.

В Україні, на думку Іванова, Wikileaks сприймається переважно як гра.

"Для українських середніх і дрібних чиновників, для рядових українців WikiLeaks - це переважно розвага, цікаве чтиво. А ось для великих чиновників це привід поцікавитися, а що ж там про мене написали. Проте якогось зламу у діях чиновників не буде", - резюмував він.

Відзначимо, що до опитування не увійшли варіанти "парламентська бійка" і "кримінальні справи проти Тимошенко", оскільки воно проводилось перед цими подіями.

Зараз ви читаєте новину «Податковий Майдан, Янукович і WikiLeaks стали подіями року». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути