середа, 27 лютого 2013 15:54

Підписання Угоди з ЄС залежить від фінансової стабільності чинного режиму - політолог

Підписання Угоди з ЄС залежить від фінансової стабільності чинного режиму - політолог
За словами експерта, проєвропейське і проросійське угруповання у чинній владі поки що себе урівноважили. Фото: radiosvoboda.org

Підписання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС залежить від економічного і фінансового тиску на вище керівництво держави.

Про це в коментарі Gazeta.ua заявив експерт Школи політичної аналітики Києво-Могилянської академії Петро Бурковський.

"Підписання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС залежить від того, як складатиметься економічна ситуація в Україні, - говорить він. - Якщо й надалі продовжуватиметься поглиблення рецесії, тобто скорочення доходів державного бюджету, причому з усіма наслідками для стабільності чинного режиму. Якщо Україна не буде відновлювати співробітництво з Міжнародним валютним фондом (МВФ) - єдиним позичальником, який може перекредитовувати країну за доволі прийнятними відсотковими ставками. Тобто усе залежить від економічного і фінансового тиску на державний бюджет і на вище керівництво держави".

За словами політолога, у цій ситуації є два можливі варіанти дій влади.

"Перше, це погодитися з тим, що вимагають у Європейському Союзі. Політично розв'язати собі руки і поряд із цими реформами, які відкриють шлях до політичного діалогу, провести непопулярні заходи в економічній сфері, які розблокують виділення допомоги як із боку Євросоюзу, так і з боку МВФ (тобто фактично із США)", - розповів Бурковський.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Неузгодженість України і ЄС дає шанс Росії зірвати підписання Угоди про асоціацію – експерт

Він також назвав другий варіант розвитку подій.

"Погодитися на поглиблення стосунків на інтеграцію з Росією. Тобто включно зі створенням газо-транспортного консорціуму, включно з початком процедури входження у Митний союз. Це теж передбачає певний ряд дій. У першу чергу, зниження тиску ціни на газ, і зобов'язання Росії не обмежувати доступ для великої групи українських товарів на свої ринки. Тобто не починати нові торговельні війни у цих скрутних умовах", - зазначив експерт.

Бурковському поки що важко спрогнозувати, який шлях для себе обере влада.

"Що в їхній уяві матиме менші політичні ризики: чи виконання європейських вимог, чи російських. Тут поки що важко спрогнозувати. Тому що у владі є угруповання, які підтримують європейський напрямок, і є угруповання, що підтримують російський напрямок. Вони поки що себе врівноважили", - підкреслив політолог.

Зараз ви читаєте новину «Підписання Угоди з ЄС залежить від фінансової стабільності чинного режиму - політолог». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути