четвер, 18 вересня 2014 15:21

"Під стабільність Донбасу закладена велика міна" - Гавриш

Росія постійно триматиме Україну в напрузі.

Про це у інтерв'ю Gazeta.ua розповів колишній перший заступник секретаря Ради нацбезпеки й оборони Степан Гавриш.

Чому Порошенко пішов на "особливий статус" для окремих територій Донбасу?

- Це капітуляція під брендом "ми хочемо миру". Україна відмовилася від спротиву Росії. В цей час Москва мобілізовує сили. Випереджає Україну в стратегічному плануванні битви. Путін не зупинився. Закон про "особливий статус" частини Донбасу адресовано в порожнечу. Немає жодних позитивних відповідей з боку Росії — МЗС, політиків, персонально від Путіна. Терористи вимагають, щоб їх так не називали. Вважають себе незалежною статусною територією ще до вступу закону в силу.

Чи були альтернативи такому рішенню?

- Альтернатива — це спільна війна України з Заходом проти Росії. Проте Порошенко втратив таку можливість в Нормандії, а потім у Мінську. Не зміг втримати лінію "женевських переговорів". Президент переконаний, що зможе подолати Росію дипломатичними способами. Проте українська ініціатива, як і перше перемир'я, приречена на провал. Про це свідчать події на Донбасі. Також Захід не зацікавлений у війні. Він готовий ціною територіальної цілісності України припинити її.

Автор: Тарас ПОДОЛЯН
 

Чи не стане третина окупованих територій пухлиною, яка розростатиметься далі?

- Вже стала. Ця метастаза продовжуватиме рухатись в бік Києва. Тому що на відміну від Абхазії, Південної Осетії, Косово, Придністров'я — це не самостійний анклав, а розірвана частина Донбасу. Закладена велика міна під стабільність для регіону в цілому. Оскільки сепаратисти намагатимуться щось збудувати чи когось обрати не тільки на підконтрольних територіях, а й хазяйнуватимуть по всьому Донбасу. Можливо, що під час виборів в органи місцевого самоврядування проведуть референдум. Можуть піднімати питання щодо створення окремої держави, об'єднання з Росією.

Що може виграти від "особливого статусу" Україна?

- Виграла від "особливого статусу" Росія. Україна програла, оскільки взяли на себе бюджетні зобов'язання. Тепер терористи створюватимуть народну міліцію, формуватимуть правоохоронні органи і суди. Даємо шанс втекти всім, хто виступав проти української державності. Сформуємо величезного бойового троянського коня, який постійно дестабілізуватиме Україну. Таким чином унеможливимо європейський розвиток країни. Не зможемо стабільно розвиватися. Росія постійно триматиме Україну в напрузі.

Автор: Тарас ПОДОЛЯН
 

"Особливий статус" частини Донбасу не зупинить Путіна. Яка кінцева мета Путіна?

- Сепаратисти вже заявляють, що Україна програла війну. Пушиліни, захарови вже використовують закон про "особливий статус" як дорожню карту на розрив з Україною. Кінцева мета Путіна — це об'єднати сухопутну морську територію між Донбасом та Кримом. Створити на цій території квазі-державність - "Новоросію". Це унеможливить розвиток України, зокрема входження в Євросоюз. Росія сьогодні максимально ізолювала Україну від себе та Заходу. Ми не зможемо нормально розвиватися. Навіть сьогодні, попри всі обіцянки влади, Україна не провела реформ, крім освіти.

Путін може використати це перемир'я і закон, щоб наростити сили і вдарити ще дужче?

- Путін вже наростив сили. Це зрозуміло з заяв російського міністра оборони Сергія Шойгу. На території з Україною зосереджені війська швидкого розгортання, спеціальні диверсійні загони, десантно-штурмові бригади. Вони в будь-який час можуть зайти на Україну.

Як Порошенко може використати цей час?

- Всі плани президента втаємничені. Не знаємо його планів. Дізнаємось про все постфактум.

Автор: Тарас ПОДОЛЯН
 

Які могли бути непублічні домовленості Порошенка з Путіним?

- Україна відала Крим. Думаю, це стосується і Донбасу. Все частіше оточення президента говорить, що цей регіон нам не потрібен. Що він депресивний, на нього витрачались величезні кошти. Нехай цим займається Росія. А радник президента Юрій Луценко заявляє, що ми покажемо своїми реформами, як треба правильно жити. Ми за 23 роки незалежності нікому не продемонстрували, як треба жити за рахунок реформ.

Як впроваджувати те, що записано в законах по "особливому статусу" й амністії бойовиків?

- Питання амністії найбільш болюче. Тут двозначна ситуація. Їй не підлягають ті, хто чинив важкі злочини. В той же час, правоохоронні органи будуть створені на території, яка матиме "особливий статус". Найбільш ідіотське, що під цей закон треба прийняти ще з десяток законів і внести зміни в закон про судову систему, міліцію. Це все конституційні закони. Як це зробити — невідомо. Можливо, приймуть рішення на якомусь референдумі і так усе буде. Це означає, що всі користуватимуться законом, які амністують їх дії.

Зараз ви читаєте новину «"Під стабільність Донбасу закладена велика міна" - Гавриш». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути