пʼятниця, 10 лютого 2017 13:14

Парламент ухвалив пакет важливих децентралізаційних законів

Парламент ухвалив пакет важливих децентралізаційних законів
Микола Федорук

Верховна Рада ухвалила пакет з чотирьох важливих децентралізаційних законів, розроблений, зокрема, представниками фракції "Народний фронт", який дозволяє поглибити і продовжити реформу децентралізації та сприяє подальшому об'єднанню територіальних громад.

Про це заявив голова підкомітету з питань місцевих органів виконавчої влади та територіального устрою Комітету ВР з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування, народний депутат фракції "Народний фронт" Микола Федорук в інтерв'ю журналістам.

Він нагадав, що був ухвалений пакет з чотирьох децентралізаційних законів, розроблений, зокрема, і представниками фракції "Народний фронт" (М. Федорук, О. Бойко, А. Река), серед яких надзвичайно важливими є два.

За словами народного депутата, це закон №4772 щодо дооб'єднання громад, який "дає можливість робити спроможними громади і проводити вибори без зайвих затрат коштів, ресурсів і зусиль".

"Тобто, якщо об'єдналися 3-4 громади, а не дві, вони можуть об'єднатися без проведення додаткових нових виборів голови об'єднаної громади і повного складу депутатів. Натомість депутати можуть дообратися від тих населених пунктів, які вирішили дооб'єднатися. Це дуже важливо і, крім того, дає можливість приєднання до міст обласного значення без проведення, знову ж таки, додаткових виборів депутатів та голови ОГ", - пояснив парламентарій.

За словами Миколи Федорука, лише за скромними підрахунками (без врахування обласних центрів та великих міст) цей закон торкнеться понад півмільйона виборців, в результаті чого додатково може бути створено 200 територіальних об'єднаних громад.

Другий важливий документ, який був ухвалений, - це законопроект №2489 про службу в органах місцевого самоврядування, на який, за словами Федорука, давно чекали представники місцевого самоврядування.

"Цей закон спрощує процедуру і робить реформу децентралізації зрозумілішою, ефективнішою і більш сприятливою для об'єднання громад", - наголосив народний депутат.

Водночас Микола Федорук висловив сподівання, що найближчим часом також буде ухвалений ще один важливий законопроект, який не встигли розглянути, - це №5520, який дозволяє створювати об'єднані громади в межах різних районів.

У свою чергу інший представник фракції "Народний фронт" та автор частини з ухвалених децентралізаційних законопроектів Олена Бойко повідомила, що після успішного голосування вона отримала "неймовірну кількість SMS та повідомлень у соціальній мережі з подяками від місцевих громад у зв'язку з прийняттям цих законопроектів".

За її словами, ухвалений пакет законів дозволяє поглибити і продовжити реформу децентралізації.

"Мені дуже приємно, що зернятко, яке було посіяно урядом Яценюка ще у 2014 році у вигляді закону про добровільне об'єднання та концепції реформи місцевого самоврядування загалом, дало свої пагони і нарешті ми бачимо успіхи реформи лише за два роки від її початку. Мені приємно, що "Народний фронт" є послідовним і, починаючи цю реформу, продовжує її одностайно, адже ми є авторами та співавторами цих децентралізаційних законопроектів", - заявила вона.

У той же час Олена Бойко зауважила, що їй прикро спостерігати, як реформу децентралізації не підтримують ті партії, які говорять про любов до народу.

"Наприклад, за №4772 традиційно не голосували "Батьківщина" разом з "Опоблоком" та до них, на жаль, приєдналася фракція "Самопоміч". Це партія, яка є вихідцем з місцевого самоврядування, здавалось би, мала б підтримати ідею місцевого самоврядування. Натомість через те, що була провалена їх правка, вони вирішили, що їх амбіції є важливішими, ніж доля територіальних громад. Це неподобство і це не повинно бути в парламентській етиці", - наголосила Олена Бойко.

Загалом, за інформацією народного депутата, станом на кінець 2016 року в Україні було створено 366 громад, при цьому лише за один рік втричі зросли власні доходи об'єднаних громад і всемеро, якщо рахувати ці доходи разом з доходами з Державного бюджету.

"Вперше за 25 років існування незалежної України у нас є профіцит місцевих бюджетів. 10 мільярдів (гривень) на кінець 2016 року лежало на депозитах, а це гроші місцевих громад. Це нова інвестиційна політика, нове мислення - тоді, коли громади не просять гроші у районів, а мають ці гроші і мають можливості розпоряджатися ними", - підсумувала представниця фракції "Народний фронт".

Зараз ви читаєте новину «Парламент ухвалив пакет важливих децентралізаційних законів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути