понеділок, 17 березня 2014 12:36

Помилка лісоруба, або ціна окремої "тріски"

Помилка лісоруба, або ціна окремої "тріски"

Стара, як світ, істина "ліс рубають - тріски летять" в певних умовах стає удаваної аналогією, і сьогодні ми всі пильно спостерігаємо за кадровими рішеннями нової влади. Сама природа влади така, що кожне поспішне рішення тих, хто нею володіє, має властивість болісно позначатися на пересічних громадянах. А ось аналогія з сапером, необережність якого чревата наслідками не тільки для нього, бачиться більш доречною.

Не встигли влягтися пристрасті навколо відвертого визнання міністра МВС Арсена Авакова у допущених кадрових промахах, як наші ЗМІ, особливо регіональні інтернет-агентства, зарясніли різноманітними коментарями активістів до підбору кадрів новопризначених чиновників. Десь у цьому відверте зведення рахунків, десь донкіхотство, місцями ж, дійсно, крик про наболіле. Інтерес до "новопризначенців" буквально за пару тижнів породив без малого інтернет-спільноту журналістів, політологів та аналітиків, об'єднаних прагненням допомогти державі уникнути помилок "попередників".

Не залишаються осторонь і "пересічні громадяни". Так, днями цілий ряд ЗМІ опублікували відкрите звернення шахтарів до керівництва країни . Чим воно примітно? У ньому йде мова про можливе призначення новою владою в Міненерговугілля, тобто вже не в перший, а в другій ешелон управлінців. Для присвячених це - очевидний меседж: "новий Кабмін у цілому готовий". Принаймні , в перших його обличчях. Арсеній Яценюк, Арсен Аваков, Юрій Продан та інші переходять з режиму "пожежної команди" до підбору кадрів, які, як відомо, вирішують все. Тим більше в такій непростій, вибухонебезпечної (в буквальному сенсі) , соціально-резонансній галузі як вугільна промисловість. Де зайняті сотні тисяч робочих рук, де сім'ї з надією чекають шахтарів із забою і звично вже навіть не здригаються від будь-якого телефонного дзвінка.

Донецький "проФфесіонал"

Герой колективного звернення гірників - Ігор Мартиненков дійсно персона суперечлива. Абсолютно не публічний бізнесмен з Донецька, власник аерозольних підприємств раптом у 2012 році вирішує йти в політику. При цьому, згідно своїй програмі, відповідальність за ефективність своєї роботи Ігор Мартиненков покладає на державу, позиціонуючись при цьому як успішний приватний власник вугільного бізнесу. Помічник ректора Донецького Національного технічного університету (згідно з поданими даними в ЦВК), кандидат Мартиненков впевнений, що він ЗНАЄ, як працювати у вугільній галузі.

Професія "помічник" взагалі здається характерною для Ігоря Мартиненкова. Згідно з інформацією depo.ua, в цій якості він вже встиг попрацювати у екс-голови НАК "Нафтогаз України" Олега Дубини, який, як стверджує glavred.info, свідчив проти Юлії Тимошенко в Печерському суді.

"Яблучко і яблуньки"

Можливо, саме з такого прикладу "патрона" у 2012 році, ведучи свою виборчу кампанію на 104 окрузі, Ігор Мартиненков опиняється в центрі корупційного скандалу. Йдеться ні багато ні мало - про один з найстрашніших гріхів перед демократією - підкуп виборців.

З продовженням, у вигляді найма деякого Всеволода Филимоненко, нібито для підкупу журналістів, розвиваючих цю проблему. У наслідок в шоу Савіка Шустера в рубриці топ-5 найбільш зухвалих обманів виборців цей "хіт" зайняв гідне місце.

Ось такі засоби і методи роботи Ігоря Мартиненкова точно не виправдають ніяку ціль. І вже тим більше все це не "влазить" ні в ідеали Майдану, ні в європейські цінності.

Нова влада - новий скандал?

Всі викладені матеріали - загальнодоступні. Цього, далеко не повного переліку фактів діяльності Ігоря Мартиненкова, цілком достатньо для люстрації даного претендента на високу посаду в уряді України. Однак, думається, нічого доброго з відкритою люстрації не вийде. Ні для пана Мартиненкова, ні для тих, хто сьогодні підставляє подібним чином і Яценюка, і Турчинова, та й весь Майдан, за великим рахунком. Адже якщо завтра трудові колективи шахт залишаться без зарплати внаслідок такого призначення, хто відповість перед "Правим сектором"? Чи за це полягли хлопці з "Небесної сотні"?

Зараз ви читаєте новину «Помилка лісоруба, або ціна окремої "тріски"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути