Ексклюзиви
вівторок, 04 березня 2014 18:37

ОДА в Донецьку захоплена людьми, які хочуть Третьої світової війни
23

Фото: Тетяна ЗАРОВНА

Під захопленою сепаратистами будівлею Донецької облдержадміністрації триває мітинг з вимогою ввести війська РФ в Донбас і приєднати південний Схід до Росії.

При цьому міська рада продовжує роботу в нормальному режимі.

Будівля ОДА була захоплена учора прибічниками самозваного губернатора Павла Губарева. Серед загарбників є громадяни Росії, схожі на скінхедів, представники "Російського блоку", соціалісти з партії Витренко і представники "Донецької республіки". Є комуністи і титушки. Їх лідер Павло Губарев оголосив себе народним губернатором ще 1 березня.

Губарев звернувся до Путіна з проханням ввести війська. Він стверджує, що в його розпорядженні в Донецьку знаходиться тисяча озброєних людей.

"В Донецькій ОДА - люди і порядок. Формуються сотні ополчення. Організоване КПП. Слабо-адекватних індивідуумів, що випили і інших, відправляють по будинках" - повідомляє Павло Губарев на своїй сторінці у Фейсбуці.

Де зараз знаходиться офіційний губернатор Донецької області Сергій Тарута невідомо.

"Ми його чекали учора на сесії облради - Таруту повинні були представити, але з ранку будівлю почали оточувати люди з прапорами Росії. Мабуть, його попередили про небезпеку. Сьогодні усі наші співробітники не вийшли на роботу", - говорить чиновник Донецької ОДА, який просить себе не називати.

Як повідомила начальниця управління кадрового забезпечення облдержадміністрації Наталія Зелинська, ніхто із співробітників заяв на звільнення у зв'язку із захопленням будівлі не написав.

На сайті Донецької облдержадміністрації як і раніше фігурує в якості голови області Андрій Шишацький, якого звільнив Олександр Турчинов. На вчорашній сесії облради його обрали новим головою облради замість Андрія Федорука, що втік. Коли Андрій Шишацький після сесії спробував покинути оточену сепаратистами будівлю, на нього напав п'яний натовп. В руках одного з губаревців в той момент був прапор Росії. Врятував Шишацького охоронець. Колишньому Донецькому губернаторові губаревці почали погрожувати після того, як він визнав легітимність нового уряду в Києві.

Судячи з вчорашньої реакції СБУ та МВС на дії Губарева і його компанії, на місцевих силовиків спиратися новому Донецькому губернаторові Сергію Таруті не доводиться.
Але головний міліціонер Донецької області Роман Романов спростовує інформацію Губарева про те, що міліція на Донеччині перейшла на сторону сепаратистів.

"Я присягав на вірність народу, людям, які тут живуть, а не Губареву, - запевняє Романов. - Нам потрібно не допустити кровопролиття".

За інформацією із слідчого відділу СБУ в Донецькій області розпочато кримінальне провадження відносно самопроголошеного губернатора Губарева за ч.1 ст.110 Кримінального кодексу ("Посягання на територіальну цілісність України" - до 3 років тюрми). Цікаво, що сталося це із помітним запізненням - Губарев публічно закликає до відділення Донбасу від України вже близько тижня.

Учора співробітники міліції створили умови для входження у будівлю облдержадміністрації прибічників самозванця. Серед тих, що увірвалися в облдержадміністрацію було багато п'яних агресивних людей. Деяких раніше бачили з бітами під час розгону Євромайдану. У ОДА у момент їх вторгнення знаходилося декілька сотень співробітників апарату (більше половини - жінки) і близько 70 журналістів.

Самозваний губернатор Донеччини володіє рекламним агенством. Він колишній активіст партії Наталії Витренко і член руху "Український вибір" Віктора Медведчука. Мітинги проросійських активістів під будівлею ОДА наразі тривають цілодобово. Аргументуючи свою позицію, багато людей поширюють неправдиві відомості. Наприклад, вони упевнені, що із зарплат і пенсій жителів Донеччини вже у березні будуть вирахувані 30% на відновлення зруйнованого після Майдану Києва.
Сьогодні в 18.00 жителі Донецька, які виступають проти російської окупації, мають намір провести мітинг. Проте, про ці їх наміри вже відоме губаревцям. Російські націоналісти обіцяють зірвати цю акцію.

Зараз ви читаєте новину «ОДА в Донецьку захоплена людьми, які хочуть Третьої світової війни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути