субота, 18 червня 2011 12:16

Обама "начхав" на попередження про незаконність операції в Лівії

Обама "начхав" на попередження про незаконність операції в Лівії

Приймаючи рішення про продовження військової операції в Лівії, президент США Барак Обама діяв всупереч рекомендаціям радників з Пентагону і Міністерства юстиції. Про це повідомляє з посиланням на американські ЗМІ Reuters.

Як стверджує, посилаючись на власні джерела, американська преса, експерти з обох відомств наполягали, що бомбардування у Лівії підпадають під визначення "військові дії", отже, операція не може бути продовжена без санкції Конгресу. Однак Обама віддав перевагу прислухатися до радників з власної адміністрації, які, разом з представниками Державного департаменту, заявляли, що "військовими діями" бомбардування об'єктів і позицій військ Муаммара Каддафі не є.

Відповідно до законодавства США, без схвалення Конгресу країна може брати участь у військових діях не довше 60 днів. Міжнародна операція в Лівії почалася 19 березня. 20 травня, після закінчення 60 днів, Обама направив у Конгрес листа про продовження операції, проте участь в ній США не припинилося.

Прихильники президента стверджують, що участь США в бойових діях в Лівії носять обмежений характер і не передбачають відправку до північноафриканської країни сухопутних військ. При цьому в Білому Домі визнають, що трактувати питання про участь США в операції в Лівії можна по-різному.

Раніше повідомлялося, що група конгресменів, до якої увійшли представники обох політичних партій США, підготувала проти Обами судовий позов, звинувативши президента в незаконному продовження військової операції в Лівії.

Офіційно Конгрес поки не прийняв рішення про участь США в лівійської кампанії. 3 червня Палата представників зажадала від президента в двотижневий термін надати звіт, в якому йшлося б про цілі операції, а також про її вартості. Такий звіт був направлений до Конгресу 17 червня.

Зараз ви читаєте новину «Обама "начхав" на попередження про незаконність операції в Лівії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути