пʼятниця, 02 жовтня 2015 07:00

Обама може розміняти Україну на Сирію - Стецьків

Обама може розміняти Україну на Сирію - Стецьків
Reuters

На зустрічі "нормандської четвірки" Росія вимагатиме псевдо-виборів на Донбасі.

Про це у коментарі Gazeta.ua сказав екс-нардеп Тарас Стецьків.

"Треба з тривогою очікувати зустрічі "нормандської четвірки", оскільки ми до кінця не знаємо про що домовився один на один Путін з Обамою. І чи дійсно нас не розміняли на Сирію?", - зауважив він.

За словами Стецьківа, Кремль не хоче виводити російську армію з Донбасу.

"Росія наполягатиме на проведенні виборів на окупованій частині Донбасу без виводу звідти військ РФ і роззброєння боєвиків. І на інклюзивному діалозі з "ДНР-ЛНР". Це російський сценарій. У перспективі Росія хоче переформатування всієї української Конституції на федеративних засадах. "Особливий статус" вона вже мала", - пояснив колишній нардеп.

За словами експерта, позиція Німеччини та Франції щодо України залежить від домовленостей США і Росії.

"І тепер питання - як поведуть себе Франція та Німеччина? Якщо відбулася якась форма обміну Сирії на Україну. Допустимо, Путін вступив в діалог з США з залагодження сирійського конфлікту, а взамін хоче отримати самостійне право вирішити українську проблему. То тоді Франція і Німеччина вимусять президента Порошенка погодитись на вибори на окупованій частині Донбасу за якимось спеціальним законом", - зазначив Стецьків.

Екс-нардеп вважає - в українському питанні Росія нав'язує свій сценарій.

"Треба розуміти, що ініціатива зараз знаходиться у руках Путіна. І бомбардування в Сирії позицій повстанців, де Путін став відверто на стороні Асада, є яскравим тому доказом. Росія нав'язує порядок денний. А Захід і США займають реагуючу позицію. Путін себе показує глобльним гравцем, який вимагає вирішення української проблеми виключно у сфері його інтересів. А взамін він готовий домовлятися з США "розрулити" сирійську проблему і воювати проти ІДІЛу. Знаючи, наскільки слабкий президент Обама, не можна виключати, що Захід у цьому питанні пішов на компроміс з Росією", - резюмував Стецьків.

Нагадаємо, що сьогодні запланована зустріч лідерів "нормандської четвірки". Переговори відбудуться у Парижі.

Зараз ви читаєте новину «Обама може розміняти Україну на Сирію - Стецьків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути