середа, 25 грудня 2013 16:58

"О 1:35 Таня мені подзвонила і важким голосом сказала, що її побили" - Шкіряк

"О 1:35 Таня мені подзвонила і важким голосом сказала, що її побили" - Шкіряк
Фото:Тарас Подолян

В ніч на 25 грудня стало відомо, що на Бориспільській трасі невідомі підрізали автомобіль, напали і жорстоко побили журналістку Тетяну Чорновол. Одним із перших, кому вона зателефонувала був колишній депутат Київради, один із організаторів Євромайдану Зорян Шкіряк.

"О 1:35 Таня мені передзвонила і досить важким голосом сказала, що її побили. Відчуття було, що це жарт. Я ще раз перепитав, що сталося. Їй говорити було дуже важко, але вона ще раз повторила. Тоді спитав де вона. Поруч неї вже були медсестри, які сказали, що це лікарня в Борисполі", - каже він.

Де саме її побили?

Це трапилося на 34-ому кілометрі Бориспільської траси. Тягнулося протягом кількох кілометрів. Найближчим часом ми більш детально все розкажемо. Сьогодні ми вже надали дані в Генеральну прокуратуру з відеореєстратора. Там є докази.

Ви бачили відео з реєстратора?

Особисто я не бачив, але там вся відповідна інформація буде збережена. Що на цьому відео, рано чи пізно всі побачать. Там дуже важлива інформація. З її допомогою можна встановити певні деталі.

Коли ви прибули у лікарню?

Ми прибули десь о другій-початок третьої разом із активістами автомайдану Олексієм Гриценко та Дмитром Булатовим, а також народними депутатами Дмитром Андрієвським та Віталієм Яремою.

Вам вдалося поспілкуватися з Танею?

Трошки вдалося. Ми ні про що не запитували, тому що стан, в якому вона знаходилася не передбачав навіть думки про якісь розпитування. Безперечно, що напад вона пов'язує із її громадянською діяльністю.

Ви вважаєте Чорновол хотіли вбити?

Я можу тільки констатувати, що це було жорстоке і доволі професійне побиття з огляду на цинізм. Цілеспрямовано били в голову. Били нещадно. Те що побили тендітну жінку, матір двох дітей, це лежить поза будь-якими межами людської моралі. Вона отримала надзвичайно важкі травми: важкий струс мозку, дуже сильний перелом кісток носа, забиття і численні гематоми і крововиливи в м'яких тканинах. Лікарі говорять - стан в неї важкий. Ми переконані, що це цинічний, ганебний злочинний акт залякування, помсти, який пов'язаний з її гучними розслідуваннями, які вона проводила останніх кілька років. Ці розслідування повязані з таким відомими персонажами української політики, як безпосередньо президент Янукович, як пани Клюєв, Льовочкін, Сашко-стоматолог, Захарченко і безпосередньо генпрокурор Пшонка.

Тетяна вже давно є одіозною особою у журналістиці. Чому це сталося саме зараз?

Ми вже давно заявляли, що по відношенню до неї порушено кримінальні справи і груповий ордер про арешт, який стосувався подій Євромайдану. Але паралельно з цим вона проводила гучні розслідування. Останній місяць-два-три це серйозні публікації від Сухолуччя (мисливські угіддя Януковича — ред.) до публікацій по міністру внутрішніх справ і іних одіозних фігур. Ми не маємо права з огляду презумпції невинуватості і інших норм законодавства робити передчасні висновки, але те що цей напад ми для себе визначаємо як акт залякування і помсти за її розслідування і сміливу громадянську позицію, жодних сумнівві нема. Ми будемо звертатися до наших європейських і американських партнерів з закликом відреагувати на ті речі, які відбуваються в Україні. За останній місяць нападів на журналістів з боку силових структур було чимало. Тут вони пішли на відвертий махровий бандитизм. І те що відбулося у Харкові, де підрізали одного з активістів і те що сталося з Тетянкою це красномовна ознака того, що країна рухається в бік первобитної диктатури сили і диктатури залякування.

Хто може стояти за цим нападом?

Зараз я не готовий говорити, хто за цим стоїть. Я можу лише міркувати. Власне ми тому і вимагаємо розібратися. Сьогодні відбудеться термінове засідання ради об'єднання "Майдан" і з відповідною заявою ми вийдемо до людей. Звичайно ми вимагаємо негайно знайти і покарати винних. Ми переконані, що з урахуванням тих матеріалів, які надані правоохоронним органам це можна зробити максимум протягом 12-24 годин.

Те що президент швидко відреагував і звернувся до Генпрокуратури і МВС з проханням розлідувати справу Чорновол допоможе ефективному слідству?

Де у нас реагує президент, там у нас реакція від зворотнього. Свого часу він пооплодував "євромайданівцям" і в ту ж ніч дітей калічили на Майдані. Тому я особисто ставлюся до цього з певною долею скептицизму. Наскільки ця заява відповідає його реальним прагненням, ми скоро дізнаємося. В найближчі строки буде видно як буде рухатися розслідування цього пекельного злочину. Я можу лише констатувати, що це більше схоже на показуху. Зрештою, буду радий, якщо я помиляюся. Мають бути посаджені не тільки виконавці, але і ті покидьки, які були замовниками цього злочини. Те, що це злочин замовний і політичний в цьому немає жодних сумнівів.

Як на напад відреагували родичі Тані?

Її батько Микола Іванович одразу прибув на місце. Був до 6 години ранку. Він надзвичайно переживає і, я сам як батько двох дітей, можу сказати, що у страшному сні не можна уявити свою доньку у такому стані. Але він тримається мужньо і Таня дуже мужня і сильна жінка. Коли я був в реанімації перший раз о 6 годині ранку, то підійшов до її ліжка і взяв за руку. Вона була в дуже складному стані. Я їй по дружньому сказав, що всі журналісти і колеги переживають, моляться і підтримують її. На це вона мені цими зашитими і розбитими губами сказала: "а що ж мені залишається робити". Навіть в такому стані вона намагається зберігати силу духу і не втрачати оптимізму. Це заслуговує на повагу і це достойний приклад для інших.

Зараз ви читаєте новину «"О 1:35 Таня мені подзвонила і важким голосом сказала, що її побили" - Шкіряк». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

17

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути