понеділок, 19 листопада 2012 13:07

Новий КПК несе як позитивні, так і негативні зміни - правозахисник

Новий КПК несе як позитивні, так і негативні зміни - правозахисник
Фото: ukranews.com

Новий Кримінально-процесуальний кодекс позбавляє батьків підсудних та правозахисників бути суб'єктами кримінального процесу. Це погано, бо саме родичі у нашій країні часто стають найкращими захисниками. Про це у коментарі Gazeta.ua сказав правозахисник Богдан Хмельницький.

"Старий Кримінально-процесуальний кодекс також був непоганий, якби його дотримувалися. Але у й цьому є позитивні і негативні зміни. Наприклад, заборона здійснювати захист у процесі юристів без адвокатського свідоцтва. 90 відсотків адвокатів можуть обманювати — брати гроші за вирішення питання, а от батьки — правозахисники з великої букви. У них немає юридичного документу, диплома. Але за цю боротьбу, часто за 10-20 років, вони будь-якому адвокатові дадуть фору. Новий КПК передбачає, що захисником може бути тільки адвокат, внесений до Єдиного реєстру адвокатів і адвокатських об'єднань. Родичі, правозахисники, фахівці в галузі права сьогодні можуть заходити у процес як офіційні захисники", - каже правозахисник.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Раді зареєстровано ще два законопроекти про перевибори

На думку Хмельницького, найважливіше, щоб нового КПК дотримувалися

"Є також позитивні моменти — у новому КПК немає досудового слідства. Ніде у Європі такого немає. Якщо є докази — садіть, якщо ж ні — випускайте на волю. А у нас досудове слідство, люди по 7 разів йдуть на нього. А це - по пів року життя.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Рада не буде розглядати проект Держбюджету-2013 на цьому тижні - Литвин

Є позитивні є негативні сторони у цьому КПК. Утім найважливіше, аби влада змушувала правоохронні органи його дотримуватися. У старому кодексі є також дуже хороші речі. Однак ти кажеш правоохронцеві: "Дій за кодексом". А він відповідає: "Не буду, а що ти мені зробиш?".

Зараз ви читаєте новину «Новий КПК несе як позитивні, так і негативні зміни - правозахисник». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути