пʼятниця, 23 травня 2014 15:23

Спецтема: Війна на Донбасі

Незатихаюче вогнище тероризму стане золотою акцією Ахметова – експерт

Незатихаюче вогнище тероризму стане золотою акцією Ахметова – експерт

Донецький політолог, голова обласного відділення Комітету виборців України Сергій Ткаченко вважає, що "хазяїн Донбасу" Ринат Ахметов завдяки "Донецькій республіці" придбав те, чого домагався.

Як ви оцінюєте заяву Ахметова про те, що Донбасу з "ДНР" не по дорозі?

- Окремо від усієї його риторики за останній період розглядати це не можна. Бачу, що раунд внутрішніх переговорів закінчився і вже не на словах Ахметов займає проукраїнську позицію. Коли він розповідав про 4 варіанти - такої позиції не було, а тепер слова починають не розходитися із справою. Багато хто вважає, що свій шанс він вже втратив. Я ж думаю: він візьме максимум бонусів з цієї ситуації. Це все-таки є сила, як би її хто не хотів представити. За своєю суттю сила нейтральною бути не може. Вона має бути або "за", або "проти". Ахметов свій вибір зробив публічно, заявивши, що "ДНР" це не наше майбутнє. Київ не може нічого зробити по відношенню до сходу, окрім АТО. А тут потрібна внутрішня сила, яка виступить об'єднуючим чинником для усіх, хто знаходиться зараз в страху і вибирає зовнішню еміграцію, покидаючи межі області. Ахметов не стане національним героєм, але може стати фігурою, яка об'єднає. Так само у Ахметова виникає функція, якої він і домагався. Він вестиме переговори.

Він повинен погасити вогнище, яке сам же і розпалив?

- Це може виглядати і так. Думаю, в результаті цього радикалізму він отримає унікальну функцію, яка надасть йому право і гарантії на подальше існування у рамках України. Ахметов отримає бажану золоту акцію, в результаті успішних переговорів і досягнення домовленостей між Києвом і радикальними групами "ДНР".

Є думка, що ситуація вийшла з-під контролю і росіяни – всі ці "гіркини" з "безлерами" просто не послухаються!

- Усі, хто не здатний до переговорів, будуть якимось чином усунені, а ті з ким можна домовитися - з тими домовляться. Вогнище радикалізму не буде погашено до кінця і в цьому буде надійність золотої акції. Завжди буде можливість розпалити полум'я знову. Для Ахметова це унікальна можливість тримати ситуацію під контролем. Вогонь буде загашений і наведений порядок, але гарантії будуть отримані і для сепаратистів, і для силовиків - щоб не почалося масове переслідування їх за зраду.

Тобто, Майдан по суті нічого на Донбасі не змінить, а Ахметов від подій останніх місяців тільки виграє?

- В одну річку не увійти двічі і Донбас вже не буде колишнім. У плані управління територією тут буде перерозподілятися система бізнесу. Адже тут є бізнеси і інших олігархів, які втекли. Є власність Януковича, Іванющенка. Переділ має відбутися, і до кого відійдуть ласі шматки після того, як їх до кінця дожмуть? Дуже сподіваюся на єдність України. Рубікон, після якого повернення в єдину Україну вже не можливе, вважаю, Донбас ще не перейшов. Роль зіграли санкції проти Росії, її відмова від анексії сходу України, і те, що далеко не усе населення виступило на підтримку Росії. Події на Донбасі почали розвиватися не так, як чекали у Москві. У цьому плані цікаве нове відео на ютьюбі, де жінки виганяють сепаратистів з Краматорська. Те населення, яке і не за Росію, і не за Україну - воно все ж таки за мир. І поступово акцент відповідальності за те, що відбувається - зміщується убік "ДНР". Все більше людей звинувачує їх у своєму неблагополуччі. Хоча ще кілька тижнів тому затягування ситуації грало на руку сепаратистам. З моменту коли Росія відмовилася від введення військ, час пішов грати на Україну - з кожним днем надій у сепаратистів усе менше на те, що це виллється в довгостроковий проект. Усі розуміють, що "ДНР" без підтримки Росії довго не проіснує, а внутрішнього ресурсу в них немає.

А тоді як оцінити той факт, що до складу уряду "ДНР" вже після оголошення її терористичною організацією увійшли разом з маргіналами викладачі, офіцери, чиновники, частину яких вважають людьми Ахметова?

- А які у них були перспективи залишатися в системі органів державної влади єдиної України? Чи плекала ілюзії та ж Тетяна Мармазова (проректор, відома сепаратистськими заявами, яку в уряді "Донецької народної республіки" оголосили міністром освіти – Gazeta.ua) - розраховувала вона залишитися проректором національного університету? Її усунули з приводу її сепаратистської діяльності по зверненню СБУ до Міносвіти. Думаю, це був знак, що Мармазовой нічого не світить. Кожен з цих "членів уряду" був обдурений по-своєму і багато з них, здійснюючи цей вчинок, були упевнені, що не зраджують. Так само вони не вважають, що несуть якусь відповідальність за те, що терористи вчинили під прапором "ДНР".

А Медвечук навіщо приїжджав в Донецьк, що його візит має значити?

- Гадаю, він відкоригував обіцянки і гарантії, які давалися Москвою цьому "уряду ДНР". Розмова могла вестися про те, яке майбутнє може чекати керівництво "республіки". Як тільки збудується коаліція української влади та Ахметова, кінець "ДНР" буде дуже близький. У цьому плані могли бути довготривалі сценарії. Не виключено, що у повному складі "ДНР" переїде на територію Ростова і звідти здійснюватиме свою підривну діяльність. Такий собі виникне "народний уряд у вигнанні" - як варіант.

Тобто, Придністров'ю - 2 на сході не бути?

 - Усі гравці намагатимуться зберегти контроль над цією територією. У якій формі - не знаю. Федералізація - це сценарій Москви. Не хотілося б, щоб унітарність стала розмінною монетою в торгах великих переговорників. Але я більше ніж упевнений, що гарантії отримає і Росія.

Донбас залишиться центром сепаратизму?

- Для Ахметова важливо зберегти наявні ресурси і можливості, а не придбати. Сумніваюся, що ми залишимося кримінальною столицею і центром сепаратизму. Тому що - крім того, що є маса негативу, який відбувається на сході, є і маса позитивного. Україна півроку стежить уважно за тим що відбувається. Спливає величезна кількість людей і організацій, які є голосами Донбасу. І це накраще руйнує стереотипи, які складалися десятиліттями. Ахметов не буде єдиним голосом Донбасу, всім вже зрозуміло, що тут існує багато голосів. Налагодилася величезна кількість зв'язків між активістами, які, навіть в ситуації небезпеки для життя, не дозволять Донбасу бути колишнім. У терорі можна тримати людей певний час, але бар'єр страху знижується. Суджу по собі - навіть знаючи, що можуть спалити офіс, привчаєшся жити в нових умовах і при цьому не міняєш переконань. Більшість моїх друзів вивезли дітей і повернулися в Донецьк. Зовсім не для того, щоб підкорятися "ДНР" і її планам.

Чи стане спокійніше в Донецьку найближчим часом?

- Ареал вседозволеності радикальних представників "ДНР" зменшуватиметься до меж локальних територій.

Зараз ви читаєте новину «Незатихаюче вогнище тероризму стане золотою акцією Ахметова – експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути