вівторок, 13 травня 2014 15:23

"Нестабільність у Донбасі триватиме кілька років" - Небоженко

"Нестабільність у Донбасі триватиме кілька років" - Небоженко
Фото: 112.ua

Сепаратисти у Донбасі не будуть підкорятися ні українській владі, ні російській. Тому що контролює той, хто дає гроші.

Про це в коментарі Gazeta.ua сказав політолог Віктор Небоженко.

"Не піде Янукович на персональне фінансування п'яти мільйонів людей. Ні Україна, ні Росія не даватимуть грошей в бунтівні райони. Деякі міста отримуватимуть фінансування, а ті, де стрілятимуть і вішатимуть начальників міліції — ні. Контролює місто не той, хто ходить обв'язаний кулеметною стрічкою, а той хто завозить продукти, організовує громадське життя, платить бюджетникам", - зауважив Небоженко.

На його думку, наразі між терористами та київської владою не може бути переговорів.

"Які переговори, коли стріляють? Перш за все потрібно перестати стріляти одній та іншій стороні. У сепаратистів, поміркованих повинні з'явиться свої лідери, які б брали відповідальність за підписані рішення. Таких немає. Знаменитий "Стрілок" зі Слов'янська спокійно сяде в броньований вертоліт Кобра-16 12-ої краснодонської дивізії і полетить додому купувати квартиру. Тому я кажу про тих, хто там живе щодня. Ось серед них зараз лідерів немає", - зазначив експерт.

Небоженко прогнозує, що нестабільність у Донбасі триватиме кілька років. Проте з часом конфлікт себе вичерпає.

"Якщо сьогодні українські військові перестануть стріляти, то терористи скористаються цим для захоплення інших міст. Нестабільність у Донбасі триватиме два з половиною, три роки. Проте будь-який конфлікт завжди вигорає. Повинен пройти час, будуть гинути люди з обох сторін. Але настане якийсь перехід від кількості до якості. Втомиться одна й інша сторони. Ось тоді на їхні місця стануть помірковані. І тоді почнеться справжній переговорний процес", - сказав Небоженко.

Нагадаємо, що зараз на території східних регіонів України - Луганщини та Донеччини - діють озброєні угрупування проросійських активістів. Вони захоплюють відділки міліції, СБУ, органів держвлади, беруть заручників, б'ють та вбивають людей з іншим ідейним світоглядом. Екстремісти чинять силовий спротив українським силовикам, використовуючи при цьому сучасну зброю.

Зараз ви читаєте новину «"Нестабільність у Донбасі триватиме кілька років" - Небоженко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути