вівторок, 26 листопада 2013 10:14

"Немає у нас ніякого сприяння" — експерт про стосунки з Росією

"Немає у нас ніякого сприяння" — експерт про стосунки з Росією
Володимир Лановий. Фото: lb.ua

Поки зарано прогнозувати, якими будуть стосунки України із Росією у разі непідписання Угоди про асоціацію.

Про це в коментарі Gazeta.ua сказав економіст, колишній міністр економіки Володимир Лановий.

За його словами, зараз наші стосунки дуже погані.

"Росія за будь-якої можливості принижує нас — забороняє в'їзд українцям, обмежує експорт, який у нас і так мізерний. Аби не купувати наш цукор, побудували "опозиційні" заводи по переробці тростини, що йде з Куби. Зате імпорт у нас величезний. Ще й багато газу в них купуємо. Хоча Росія зрозуміла, що вже пройшли ті часи, коли вона може нам називати будь-яку ціну, а ми маємо брати величезні обсяги, які дають їм надприбутки. Чому вони не допускали спільного випуску літаків? Немає у нас ніякої співпраці чи сприяння", - зауважив експерт.

Лановий вважає, що гірше у російсько-українських відносинах бути вже не може.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ЄС та Росія можуть домовитись за спиною Януковича - експерт

"Навіщо їм взагалі Україна? Їм потрібні лише наші труба, залізниця та порти. Мають таку економічну модель: вивозити сировину, а потім закуповувати "солодкі речі" в цивілізованих країнах. Ми в ту групу не входимо - не є важливим споживачем та виробником якісних речей для російського ринку. Всі ці запрошення до Митного союзу — реалізація проекту по розширенню панування Москви. У нас є двосторонні угоди, договір про зону вільної торгівлю з СНД. Але вони не працюють — росіяни не допускають нікому ніяких поблажок. Як можна чекати сприяння від тоталітарного режиму? Путін захоче — щось дасть, не захоче — не дасть. Якщо не підпишемо Угоду про асоціацію, Янукович не буде поступатися і здавати Росії трубу. Він усвідомлює, що це така "морквина", яка завжди буде висіти перед Росією. Без цієї системи "Газпром" просто стане банкрутом", - наголосив екс-міністр.

Він також зазначив, що підписання угоди та членство в ЄС дають гарантії європейським та світовим банкам щодо майбутньої економічної динаміки України та її платоспроможності.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Продаж українських товарів до Росії різко обвалився

"Зараз наша держава є безнадійним боржником по раніше отриманих кредитах. Ніхто не хоче нас кредитувати. Якщо у Вільнюсі питання не вирішиться, Міжнародний валютний фонд буде лише натякати, що готовий співпрацювати. Але ніякого подовження фінансування не відбудеться. Новий кредит МВФ дав би нам змогу погасити старі борги. Тоді приватні інвестори теж могли заворушитися, що дало б вливання в економіку", - додав Лановий.

Зараз ви читаєте новину «"Немає у нас ніякого сприяння" — експерт про стосунки з Росією». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

11

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути