четвер, 02 травня 2013 18:38

"Нема чим зарплату платити вчителям. Мери стали заручниками" - міський голова Збаража

"Нема чим зарплату платити вчителям. Мери стали заручниками" - міський голова Збаража
Михайло Бочаров. Фото: gazeta.ua

З кінця минулого року  казначейство почало серйозно затримувати платежі.

Про це в інтерв'ю "Газеті по-українські" розповів мер Збаража на Тернопільщині Михайло Бочаров.

"Місто має гроші, але казначейство ними розпоряджається, як хоче — закриває дірки державного бюджету. Місту ж держава передбачила грошей тільки на дев'ять місяців. Кінець року — нема чим зарплату платити вчителям. Мери стали заручниками, бо освітні заклади в них на балансі, хоч і фінансуються державою. Не виплатиш зарплату — кримінал. Не заплатиш пенсійного — пеня зразу. Думав, держава в кінці року додасть. Ні. Кажуть: є інший вихід — візьміть у казначействі позику. Мусили взяти, але потім усі гроші, які місто заробляло, і могло б потратити на благоустрій чи ремонт, казначейство собі забирало. Мені лише на перший квартал 380 тисяч на садочки не вистачає сугубо зарплати. Маразм! Держава грошей не дає, і в цей час охорона праці мене штрафує, що я в садках сторожам надбавки за нічну роботу не даю", - сказав Бочаров.

За його словами,  ділити бюджет треба за господарським, а не партійним принципом.

"Ще за минулого мера Тернополю як обласному центру виділили з держбюджету 7 мільйонів. А Макіївці в Донецькій області — 270. Мені на фінансування міськради 221 тисячу передбачили. А на районну раду — мільйон. Хоч там такий самий штат, зате голова — від "регіонів", - зауважив мер Збаража.

На думку міського голови Збаража, потрібно провести адміністративну реформу.

"У нас в районі 56 тисяч жителів — 36 рад. В сусідній Польщі в Освенцимському повіті 104 тисячі жителів — шість ґмін. Якщо б у нас 30 рад скоротити — 300 тисяч на рік економії на кожній. Це ж 9 мільйонів на район! Дати їх на дороги — жителі вдячні будуть. Якщо за сільським головою п'ять тисяч людей буде стояти, з ним рахуватимуться. А чого вартий голова, в якого 200 людей?", - наголосив Бочаров.

Він вважає, якщо  держава надто велика і в такому вигляді не можна дати ладу, то розмови про автономію окремих частин не можна вважати сепаратизмом.

"Думаю, якби зробити автономію на території проголошеної 1918 року Західно-Української Народної Республіки, окремо промислову автономію — Луганську і Донецьку області, в центрі Подніпрянську — кожна з них краще б господарювала", - зазначив міський голова Збаража.

Повністю інтерв'ю читайте тут

Зараз ви читаєте новину «"Нема чим зарплату платити вчителям. Мери стали заручниками" - міський голова Збаража». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

67

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути