понеділок, 14 січня 2013 21:59

Неголосування за звільнення Арбузова та призначення Соркіна могло б призвести до абсурду - нардеп

Неголосування за звільнення Арбузова та призначення Соркіна могло б призвести до абсурду - нардеп
Сергій Сас. Фото: www.ukrinform.ua

Голосування за голову Національного банку України у Верховній Раді було законним.

Про це у коментарі Gazeta.ua сказав народний депутат від "Батьківщини" Сергій Сас.

Він пояснив, що всі заяви про те, що парламент не мав права два дні підряд розглядати питання щодо призначення голови Нацбанку, не мають правового підґрунтя.

"У теорії процесуального права взагалі і теорії процесуального права парламентського є відомі принципи, які мають відповідати процесуальній нормі, - наголосив нардеп. - Так є одна норма — це те, що процесуальна норма не може блокувати норму права, яка встановлює певні права та обов'язки. Тому що при розгляді законопроектів у Верховній Раді ми маємо на увазі припис щодо того, що якщо наприклад парламент розглянув закон і він під час розгляду по суті не отримав відповідної кількості голосів на підтримку, то він вважається відхиленими і не може вноситися на розгляд Ради на поточній сесії. Але це стосується саме законопроектів. А от у випадку розгляду питань персональних, коли мова йде про кадрові рішення, ця норма не дія".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Якщо ПР не вирішить проблему голосування, то всі рішення Ради будуть нелегітимними - Таран

Депутат переконаний, що якби це питання після провального голосування у четвер, 10 січня, було перенесено вже на наступну сесію парламенту, це б могло призвести до абсурдної ситуації.

"Є Конституційний припис щодо того, що Верховна Рада дає згоду на призначення президента, прем'єра, голови Нацбанку. За таких обставин, можна уявити ситуацію, що голова Нацбанку подав у відставку, але на це по суті не дає згоди парламент. Це доходить до абсурду, - підкреслив Сас. - Регламент передбачає можливість розглядати це питання до того часу, поки воно не вирішиться. Тому в даному випадку, коли рішення щодо цього не прийнято, то треба вирішити його та хоч десять раз на день розглядати одне питання".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Опозиція нарахувала 22 "кнопкодава" на голосуванні по Соркіну

Тому, на думку політика, спроби перенести це питання на наступну сесії були звичайним затягуванням часу, який і так країні обходиться дуже дорого.

"Сесійний парламентський час дуже дорогий. За моїми підрахунками, хвилина пленарного часу коштує близько 20 тисяч гривень. Вартість його визначається не тільки в тому, скільки він коштує для платника податків, а й це вартість того, скільки втрачено в результаті не прийняття тих чи інших рішень", - підкреслив він.

Нардеп додав: "Тому це питання треба було розглядати і приймати. Але наша основна задача полягала в тому, щоби це відбувалося без порушення вимог Конституції. Мене хвилював тільки спосіб, який було ухвалено це рішення".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Замість Соркіна можна було поставити в НБУ циркову мавпу - Соскін

Нагадаємо, що 10 січня Верхвона Рада не змогла звільнити з посади голови Нацбанку Сергія Арбузова. На це не вистачило голосів. Однак наступного дня, 11 січня, парламент таки проголосував і за звільнення Арбузова і за призначення нового голови Нацбанку Ігоря Соркіна.

Зараз ви читаєте новину «Неголосування за звільнення Арбузова та призначення Соркіна могло б призвести до абсурду - нардеп». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути