субота, 15 січня 2011 17:50

Науковець назвав ініціатора зміни гімну України аматором

Науковець назвав ініціатора зміни гімну України аматором

Доктор філософських наук, професор і академік НАНУ Мирослав Попович вважає, що гімн України змінювати немає потреби.

"До таких змін ставлюся різко негативно. Це може призвести до якоїсь еклектичної суміші всіх стилів, імен, понять тощо", - сказав він Gazeta.ua.

За словами Поповича, світова практика показує, що слова гімнів старішають. Але ті від цього не гіршають.

"Дал нам пшиклад Бонапарте, як звицєнжиць мами" ("Дав нам приклад Бонапарт, як ми маємо перемагати" - ред.) - співають поляки. Цей вислів у польському гімні давно пережив і пам'ять про Наполеона. Але ж це традиція. Гімн, який ми сьогодні співаємо, "Ще не вмерла", є традиційною національною піснею. Ще відтоді як не було держави. Вже тоді краще створити новий гімн, але немає ніякої гарантії що за 5-10 років він не виявиться безнадійно старим", - підкреслив професор.

На думку Поповича, природно, що деяким політикам хотілося б мати гімн зі словами, які б відповідали нашій сьогоднішній дійсності.

"Проте вони взагалі погано уявляють собі, що таке державна символіка і її значення для нації. Такі законопроекти (як подав "бютівець" Д. Ветвицький - ред.) - суто аматорський підхід до вкрай серйозних речей. Вони не мають нічого спільного зі світовою практикою, ба навіть зі здоровим глуздом", - переконаний науковець.

Такої думки дотримується і український поет Іван Драч.

"Я завжди негативно ставився до подібних ініціатив, завжди був проти. Адже наш гімн ще й так важко було ухвалити! Скільки людей загинуло по концтаборах, на вигнаннях, скількох вимучили за те, що вони співали "Ще не вмерла". Щоб його отак зараз взяти і замінити? Це неправильний крок. Просто український гімн досі багатьом муляє або хтось ніяк не може з ним змиритися. Мене це дивує і непокоїть, надто, коли цим займається хтось із БЮТу", - обурився він.

Як відомо, "бютівець" Дмитро Ветвицький зареєстрував законопроект про внесення змін до закону України Про державний гімн України щодо слів першого куплету національної пісні. Парламентарій запропонував рядок "Ще не вмерла України і слава, і воля" замінити на "Слава Богу, в Україні є і правда, і воля, вже нам, браття-українці, посміхнулась доля".

Раніше екс-глава МНС Нестор Шуфрич пропонував змінити перші слова гімну на слова "Вічно буде Україна, Її слава і воля".

Зараз ви читаєте новину «Науковець назвав ініціатора зміни гімну України аматором». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

16

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути