Ексклюзиви
вівторок, 07 січня 2014 13:27

Наступний рік буде підкидати конфлікти – Фесенко

Наступний рік буде підкидати конфлікти – Фесенко
Фото: segodnya.ua

Наступний рік буде підкидати конфлікти, пов'язані з президентськими виборами. Одне з ключових питань політичного і правового забезпечення майбутньої виборчої кампанії – це формування Центральної виборчої комісії. Про це у інтерв'ю Gazeta.ua розповів політолог Володимир Фесенко.

Яких змін варто очікувати 2014-го?

- У лютому можна очікувати чергову спробу опозиції звільнити уряд Азарова. Для цього може використовуватись Майдан, тобто може бути нова масова акція з цією вимогою. Янукович може провести локальні зміни в уряді. Скоріше за все, у другій половині січня, може поміняти деяких міністрів. Але навряд чи президент піде на те, щоб поміняти прем'єр-міністра Миколу Азарова. Опозиція шукатиме приводи тиснути на слабкі місця влади. Протестна активність буде спадати і знову посилюватись. Якщо будуть серйозні приводи для посилення. Якщо їх не буде, тоді опозиція спробує час від часу просто підтримувати Майдан, проводячи "Народні віче" у центрі Києва.

Скільки ще стоятиме Майдан?

- Може і до президентських виборів, якщо в учасників Майдану і в опозиції вистачить сил і наснаги. Поки рішення ухвалюють тільки по факту. Якщо Майдан буде меншати за численністю, тоді може бути спроба м'ягкого силового розблокування – будуть витискати, розберуть барикади. Можливо, залишиться десять наметів. Майдан у багатьох представників влади викликає роздратування. Є бажання прибрати його найближчим часом. Проте конфліктні ситуації можуть призвести до нових масових акцій і збереження Майдану на майбутнє. Хоча будуть виникати конфліктні ситуації, як з побиттям Тетяни Чорновол. Але це скоріше будуть такі локальні ситуації.

Чи варто очікувати змін у Конституції?

- Дискусії щодо Конституції, безумовно, будуть і вони вже йдуть. Знову обговорюється ідея повернення до парламентсько-президентської республіки. Проблема в тому, що поки до цього не готова правляча партія. Ця ідея може бути реалізована лише, як спосіб виходу з політичної кризи. У другій половині наступного року, восени, думаю, буде підготовлено проект Конституції, або проект змін до Конституції. Така дискусія виникне у зв'язку з пропозицією Конституційної асамблеї. Але проблема в тому, що немає 300 голосів за відповідні зміни.

Чи будуть зміни в економіці?

- Прогнозувати складно. Тут як не парадоксально, але наша економіка залежить від того якою буде економічна ситуація у Європі. Якщо там буде економічне зростання, то це вплине на економіку Росії, а через російську економіку і на нас. Проте так чи інакше ситуація буде відносно стабільною у зв'язку з тим, що Україна отримала знижку ціни на газ плюс фінансову допомогу у вигляді 15 мільярдів кредиту.

Які цілі варто ставити владі та опозиції?

- Для опозиції та влади ціль одна — це вийти переможцем з нинішньої політичної кризи і як мінімум не програти.  Підготувати переможні передумови для президентських виборів 2015-го року. Буде актуальною проблема внутрішньої єдності, як для опозиції, так і для влади. Але буде спрацьовувати попит на об'єднання, на консолідацію. Яка потрібна для виживання. І там, і там розуміють, якщо буде внутрішня боротьба – це поразка.

Зараз ви читаєте новину «Наступний рік буде підкидати конфлікти – Фесенко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

65

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути