понеділок, 12 березня 2012 19:08

"Нашу кримінальну справу можуть перекваліфікувати в лазерний тероризм" - Павловський

"Нашу кримінальну справу можуть перекваліфікувати в лазерний тероризм" - Павловський

Голова Верховної Ради Володимир Литвин доручив Генпрокуратурі підготувати звіт до парламенту щодо порушення кримінальної справи проти "бютівця" Андрія Павловського та його помічника Павла Ониськовича.

Їх звинувачують у груповому хуліганстві через організацію лазерного шоу.

Нагадаємо, у ніч з 31 грудня на 1 січня, коли на майдані Незалежності проходило святкування Нового року, на будівлі консерваторії і на Стелі незалежності з'явився лазерний напис "Юлі - волю". Співробітники міліції склали адміністративні протоколи щодо двох підозрюваних у проекції напису з номера готелю "Козацький".

- Дикістю є сам факт відкриття кримінальної справи, - розказує Gazeta.ua Андрій Павловський. - Вони пишуть у офіційному звинуваченні, що ми "з особливою зухвалістю демонстрували політичні лозунги". Воно пред'явлено моєму помічнику. Він, до речі, теж громадський діяч – керівник районного осередку "Батьківщини", яка є опозиційною. За те, що він публічно висловив свою громадську позицію, йому тепер "шиють" справу із серйозною статтею – чотири роки позбавлення волі. Мені так само. Якщо так далі триватиме, ще перекваліфікують це в лазерний тероризм. У нас така влада і судова система, що не виключаємо будь-який розвиток подій та ускладнення цього питання. Моєму колезі Юрію Одарченку прокурор казав, що ці поздоровлення з Новим роком і побажання "Юлі волю" - це підбурення людей до повалення державного ладу. Навіть до такого доходить.

Ваш помічник ходить на допити?

- Щодня. Шостого березня його протримали у київській прокуратурі цілий робочий день – вісім годин. Він був з адвокатом. Провели чотири очні ставки. Йому видали документ, що він переходить із статусу підозрюваного у обвинуваченого. Коли я про це розказав адвокатам, вони за голови хапалися. Говорять, якби вони хотіли показово покарати, то максимум був би штраф. Завтра Павло буде намагатися в Шевченківському суді закрити проти себе справу. Але ми бачили багато прикладів, що зараз відбувається в судах, тому сподівання відповідні.

Як вас проінформували про порушення кримінальної справи?

- Прокуратура направила на моє ім'я листа, підписаний ніби то першим лютого. Я його отримав тільки другого березня. Дивуюся, чому лист міської прокуратури гуляв по Києві цілий місяць. Можливо, це було зроблено навмисне, аби я не міг вчасно подати до суду і оскаржити сам факт відкриття справи.

Ви вже були в прокуратурі?

- Ще ні, бо не викликають. Мене просто поставили перед фактом, що порушена кримінальна справа і все. Якщо викличуть, буду радитися із адвокатами та керівниками фракції, як діяти далі. Я вперше потрапив в таку ситуацію.

Проти депутатів Юрія Гримчака та Андрія Парубія також порушені кримінальні справи. Чи не направлені такі дії на те, аби тримати опозицію в страху?

- Може, хочуть таким чином мене шантажувати і показати, що можуть смикати і далі, аби тримати на "гачку". Чи, наприклад, вибити мене із команди та політичного поля. Адже якщо позбавлять недоторканності, я втрачу право балотуватися до Верховної Ради. Я не знаю, хто керує всім цим процесом. Цікаво, як в такій країні жити простим громадянам, де себе не може захистити народний депутат чи колишній прем'єр або міністр. Влада з ними взагалі не рахуватиметься.

"Регіонали" сьогодні запропонували ліквідувати депутатську недоторканність. Це пов'язано із вашою справою?

- Таким чином хочуть полякати опозицію: ми вас всіх пересаджаємо, якщо будете себе поводити не так, як треба. Крім того, це їхній передвиборчий піар. Таке питання завжди підіймається за три-чотири місяці до початку виборів. Вносяться законопроекти, пишуться відповідні пункти передвиборчих програм партій, депутати і не тільки обговорюють це на різних телешоу. Але ситуація не змінюється. Якщо підходити принципово, то це питання законопроектом не вирішується. Потрібні зміни в Конституцію – голосування більшістю на двох парламентських сесіях. До виборів цього не встигнуть зробити. Тому так дешево піаряться. Але у нас є така категорія громадян, які на це купуються. Сподіваюся, з часом таких людей ставатиме все менше.

Зараз ви читаєте новину «"Нашу кримінальну справу можуть перекваліфікувати в лазерний тероризм" - Павловський». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

19

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути