пʼятниця, 31 жовтня 2014 22:16

Народні депутати і чиновники повинні мати гідну зарплату — політолог

Народні депутати і чиновники повинні мати гідну зарплату — політолог
Фото: obozrevatel.com

Директор Міжнародного інституту демократій Сергій Таран вважає, що заробітна плата у народних депутатів та українських чиновників має бути високою. Про це він заявив у коментарі для Gazeta.ua

"Чиновники і народні депутати мають отримувати високу зарплату, інакше у них буде спокуса ухвалювати рішення в інтересах олігархів за додаткову неофіційну оплату, тобто хабар, - зазначає політолог. - Кількість чиновників треба скоротити, в Україні їх найбільше в Європі на душу населення, а ефективність їх найменша. Тоді тим, що залишаться, можна буде встановити гідну платню і дати хороший соціальний пакет".

Але одночасно, на думку експерта, над чиновниками і народними обранцями треба встановити більший контроль.
"Вони мають декларувати як прибутки, так і видатки, - каже фахівець. - Пояснювати походження свого майна, нерухомості, транспортних засобів тощо. За ними треба посилити контроль утричі, щоб при ухваленні рішень у них не було жодних інтересів на користь бізнесу. Бо потім ці бізнесмени отримають нелегальні прибутки, якими будуть "ділитися" з ними".

Скорочення нинішнім депутатам у липні платні з 17 до 6,5 тисячі гривень експерт називає популістським рішенням.
"Усі рішення про зниження зарплати чиновникам і народним депутатам є популістськими і лише посилюють корупцію. Так само популістські розмови про зняття депутатської недоторканності. Бо в усіх європейських країнах вона існує в тому чи іншому вигляді і з певними особливостями. У нас зараз дві хвороби — авторитаризм і популізм. Після Майдану авторитаризм уже не такий страшний. А популізм ще дуже шкодить розвиткові країни. Через нього приймаються неправильні рішення. Ніхто з нардепів не протестував проти скорочення платні, бо вони готувалися до нових виборів", - каже Сергій Таран.

Нагадаємо, кандидат у депутати від "Блоку Петра Порошенка" жырналіст Мустафа Найєм заявив, що молоді люди, які стануть депутатами, не зможуть працювати у Верховній Раді, якщо будуть отримувати 5 тисяч гривень заробітної плати. За його словами, на такі гроші прожити в Києві неможливо. Він зазначив, що можна розглянути варіант фінансування роботи депутатів за рахунок громадських фондів розвитку.

Зараз ви читаєте новину «Народні депутати і чиновники повинні мати гідну зарплату — політолог». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути