пʼятниця, 03 липня 2015 05:05

Нацбанк наполягає на відхиленні законопроекту про реструктуризацію кредитів

Нацбанк наполягає на відхиленні законопроекту про реструктуризацію  кредитів
Фото: ua-reporter.com

Національний банк України рішуче наполягає на відхиленні проекту Закону України 1558-1 "Про реструктуризацію зобов'язань за кредитами в іноземній валюті".

Про це йдеться в заяві прес-служби Національного банку України.

"Прийняття законопроекту 1558-1 матиме руйнівний характер для фінансової та банківської системи. Адже їм пропонується зобов'язати банки конвертувати всі споживчі кредити в іноземній валюті за курсом на момент підписання договору (приблизно 5,05 грн./дол. США). Під загрозу буде поставлено не тільки стабільність банківської системи, а й добробут усіх громадян", - зазначає НБУ.

У повідомленні говориться, що якщо всі кредити, надані фізичним особам-резидентам в іноземній валюті конвертувати в гривню за курсом 5,05 грн./дол. США, то банківська система зазнає збитків у сумі близько 100 млрд. гривень.

Як наголошується в заяві, реалізація законопроекту призведе до того, що банківська система втратить здатність дотримуватися обов'язкових нормативів капіталу, що призведе до необхідності негайної капіталізації банківської системи, у тому числі державою через рефінансування, - а це додаткове суттєве навантаження на державний бюджет.

У повідомленні говориться, що такі нововведення можуть призвести до масового віднесення банків до категорії неплатоспроможних, а Фонд гарантування вкладів фізичних осіб збільшить витрати.

Крім того, як підкреслюють в НБУ, передбачені законопроектом заходи істотно порушують баланс прав сторін кредитного договору - кредиторів і позичальників у бік споживача, покладаючи всю тяжкість збитків виключно на банківську систему.

Як відомо, Верховна Рада 229 голосами схвалила в остаточному третьому читанні законопроект №1558-1 про реструктуризацію зобов'язань за кредитами в іноземній валюті за курсом на момент їх отримання.

Перший заступник голови парламентської фракції "Блок Петра Порошенка" Ігор Кононенко вважає, що Порошенко ветує закон про реструктуризацію валютних кредитів.Порошенко ветирует закон о реструктуризации валютных кредитов.

У свою чергу нардеп від Юрій БПП Луценко назвав закон про реструктуризацію валютних кредитів катастрофою.

Зараз ви читаєте новину «Нацбанк наполягає на відхиленні законопроекту про реструктуризацію кредитів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути