Ексклюзиви
субота, 31 грудня 2016 18:00

"На українців чекає шок", - дипломат дав прогноз на 2017 рік

"На українців чекає шок", - дипломат дав прогноз на 2017 рік

На міжнародній арені для України формуються несприятливі умови.

Про це розповів Gazeta.ua експерт із міжнародних відносин Олександр Хара.

Чим українців здивує 2017 рік?

- Не думаю, що нас очікує щось глобально позитивне. Буде скоріше шок. Люди зрозуміють, що ми на одинці з нашими проблемами. Попри певну допомогу, більше залежить від нас.

Формується несприятливе зовнішнє оточення у зв'язку з результатами виборів у Сполучених Штатах й можливими такими ж у Парижі й Берліні (навесні у Франції обиратимуть президента, а восени в Німеччині - парламент і канцлера. - Gazeta.ua). До влади у Європі можуть прийти ті, хто вважає, що з Росією можна й треба розмовляти. Чим слабша Європа - тим сильніша Російська Федерація.

На нас можуть тиснути, щоб примиритися з Росією. Плюс росіяни будуть розхитувати ситуацію всередині України. Об'єктивне незадоволення владою можуть використати в протести, силові акції. Можливі спалахи насильства на окупованих територіях. Все для того, щоб розхитати нас. Здебільшого шоки будуть пов'язані з небезпеками та погіршенням добробуту українців.

Чи будуть США, ЄС менше підтримувати нас?

- Штати, швидше за все, намагатимуться вирішити свої проблеми з Росією. Можливо, за наш рахунок. Не думаю, що це вдасться, бо від українського народу теж багато залежить. Не від влади, а саме від народу.

З іншого боку, я переконаний, що певна підтримка нашого курсу на демократизацію й реформи залишиться. Хоча Європа зосередиться на собі й на нас виділятиме менше ресурсів, остаточно нас не відкинуть.

У чому може бути позитив для України?

- З фантастики: наша влада отямиться й почне справжні зміни, побудовані не на інтересах олігархів і окремих осіб, які хочуть збільшити свою владу, а на бажанні реформувати країну, зробити її сильнішою.

Друге - об'єднання проукраїнських сил, які вже частково при владі. Це дасть надію, що можна змінити владу у країні ненасильницьким шляхом.

Хто несподівано може проявити себе на світовій арені як друг України?

- Друг - незрозуміла категорія. Є партнери. Кожна країна керується власним національним інтересом. Добре, якщо він збігається з нашим. Усіх дружньо налаштованих до нас країн ми вже знаємо. Це країни Балтики, Польща, Румунія, Швеція, Фінляндія, Велика Британія, Австралія, Японія, Канада. Сполучені Штати - теж на нашому боці. Мова йде про Конгрес й американське суспільство. Всі ці країни залишатимуться нашими надійними партнерами й у 2017-му. Питання, чи стануть вони нам більше допомагати чи будуть налаштовані скептично й допомога зменшиться.

Якщо Україна шукатиме нових партнерів, то знайде. Але вона цього не робить. У нас зараз відсутня зовнішня політика. Вона провальна. Вже навіть у цьому році бачимо, що європейська перспектива для нас закривається. НАТО відтермінував вступ України на невизначений термін. Це два кити, на яких паразитували президент Порошенко й попередні прем'єр-міністри.

Що буде у 2017 році із Мінським процесом?

- Він помре. Це вже сталося, але поки роблять вигляд, що він начебто є і чомусь там сприяє. Насправді він сприяє тому, що території лишаються окупованими, принаймні де-факто. Де-юре наша влада цього не визнає.

Якщо в адміністрації Дональда Трампа вирішать зняти санкції з Росії, щоб розв'язати інші проблеми, Україні не буде жодного сенсу продовжувати мінський формат. Це — один із можливих варіантів його смерті.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Порошенко готується до зустрічі з Трампом

Чи зможемо в такому разі далі протистояти агресору?

- Зможемо. Нічого поганого не станеться. Відсутність цього документу буде великою перевагою у відбитті ворога. Оскільки виконання Мінську — це просто втрата Україною суб'єктності й створення реальних підстав для громадянської війни. Також це можливість Росії грати роль посередника, а не винуватця того, що відбувається. Вона дуже добре почувається в цьому процесі, оскільки поступки можуть бути лише за рахунок української сторони.

Всі побачать, що Росія не збирається виконувати свою частину й полишати окупацію. Який сенс нам виконувати те, що не відповідає нашому національному інтересу?

Чи будуть вибори на Донбасі, зміни до Конституції, як того вимагають Мінські угоди?

- Москва хоче легалізувати маріонеток, щоб підштовхнути українську владу до діалогу з ними. Цьому сприяє й спецпроект — Надія Савченко. В українське медійно-політичне поле закидають меседжі, щоб говорили: "Давайте домовимося з нашими співгромадянами. Вони ж воюють не проти українців, а проти влади Порошенка". Ця фабула буде розгортатися й далі. Опоблок уже давно співає про те, що треба почути Донбас.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Порошенка погана особиста ситуація. Гірша, ніж була в Януковича - Гайдай

Зміни до Конституції — остання річ, яку може зробити президент. Тому що українське суспільство цього не сприйме. Внесення змін до Основного закону має бути виключно в інтересах української нації, а не окупантів. До того ж, те, що вимагається Мінськими домовленостями можна прийняти лише на всеукраїнському референдумі. Згідно з Конституцією, державна влада не може бути узурпована посадовцями. Це прерогатива виключно українського народу. Якщо президент на це піде, буде загроза його імпічменту.

Зараз ви читаєте новину «"На українців чекає шок", - дипломат дав прогноз на 2017 рік». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути